Författarstipendiers framtid osäker

Nordiska Afrikainstitutet har tills vidare dragit in sina gästförfattarstipendier. I dagsläget kan man inte finansiera en tjänst som skulle kunna administrera stipendierna. Kritiska röster menar att det vore en stor förlust om stipendierna försvann.

Anledningen till att stipendierna dragits in är för att Nordiska Afrikaninstitutet inte har råd att anställa någon som ska administrera stipendierna. Carin Norberg, direktör för institutet, hoppas att det snart blir möjligt att anställa någon.

Anledningen till att stipendierna dragits in är för att Nordiska Afrikaninstitutet inte har råd att anställa någon som ska administrera stipendierna. Carin Norberg, direktör för institutet, hoppas att det snart blir möjligt att anställa någon.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2012-07-29 09:00

Nordiska Afrikainstitutet, som i år firar sitt 50-årsjubelium, har länge haft ett program där man erbjudit afrikanska författare att vistas i Sverige och Uppsala under en tid. De senaste åren har stipendieprogrammet varit särskilt framgångsrikt då man satsat extra mycket kring bokmässan i Göteborg 2010, som hade just Afrika som tema. Men i år, samt för 2013, har man inte utlyst några stipendier. Enligt Afrikainstitutet är det logistiska och finansiella orsaker som ligger bakom beslutet. Stefan Helgesson, litteraturforskare och författare som sedan 2010 haft hand om stipendierna, menar att det är mycket beklagligt att institutet valt att inte emot några författare de närmaste åren.
– Detta är verkligen ett olyckligt beslut, säger Helgesson. Stipendiet har varit en växande succé, som kulminerade i bokmässan 2010. Den bokmässan blev en stor manifestation för den afrikanska litteraturen och institutet hade en stor del i den framgången.

Enligt Helgesson har gästförfattarstipendierna varit betydelsefulla för såväl den afrikanska litteraturen som för institutet.
– Stipendierna har varit en framgång på flera olika sätt, säger Helgesson. I första hand självfallet för de författare som fått komma hit och därmed fått tid att ägna sig åt skrivandet. Och stipendiet har verkligen tagit fäste i Afrika. När jag arbetade med ansökningarna fick jag säkert ett mail i veckan av någon afrikansk författare som undrade om möjligheterna att få komma hit. Så ur afrikansk synvinkel har stipendierna varit mycket viktiga. Men det har också berikat institutet, som fått en helt ny kontaktyta tack vare de här stipendierna.

Förklaringen till att man lagt författarstipendierna på is tills vidare är att man i dagsläget inte har möjlighet att finansiera en tjänst som skulle kunna hålla i stipendieprogrammet. Men Stefan Helgesson menar att det också kan finnas en mer principiell debatt bakom beslutet.
– Det finns en diskussion om hur institutet ska profilera sig, säger Helgesson. Några tycker att författarstipendierna och litteraturen ska vara en del av den profilen, andra vill att institutet ska ha en mer strikt vetenskaplig profil.

Carin Norberg, Afrikainstitutets direktör, menar att en sådan motsättning inte finns inom själva institutet, utan i så fall hos Program- och forskningsrådet, som är institutets finansiärer.
– Personligen är jag mycket positiv till att ta upp författarstipendierna på nytt, säger Norberg. Vi hoppas kunna anställa en forskare för att bära upp ett kulturforskningsprojekt och då också hålla i författarstipendierna.

I oktober inleder Nordiska Afrikainstitutet sitt 50-årsfirande. Ironiskt nog är det just en författare, Chimamanda Ngozi Adichie, som då bjudits in som en av huvudtalarna. Om institutet skulle kunna anställa en forskare att hålla i ett kulturforskningsprojekt, vilket i dagsläget alltså är oklart, blir det i så fall aktuellt förrän i januari 2013, och först då skulle i så fall ett nytt författarestipendium utlysas.

Nordiskafrikansk 50-åring

Nordiska Afrikainstitutet är ett centrum för forskning, dokumentation och information om det moderna Afrika i de nordiska länderna. Institutets verksamhet är förlagd till Uppsala i Sverige och är inriktat mot att förse de nordiska länderna med aktuell, kritisk och alternativ forskning och analys om Afrika, samt att stärka samarbetet mellan afrikanska och nordiska forskare. Institutet finansieras gemensamt av de nordiska länderna. I år firar institutet 50 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!