Författarkonferens i Uppsala
Världens första internationella L.M. Montgomery-konferens pågår just nu i Uppsala. Författaren till Anne på Grönkulla har lockat nya läsare i mer än ett sekel.
Från Prince Edward Island till Uppsala.
Foto: Pelle Johansson
Berättelserna om den rödhåriga, föräldralösa och fantasirika Anne Shirley och hennes väg till trygghet hos det strävsamma syskonparet Marilla och Matthew på Prince Edward Island utkom på originalspråket 1908 och har obrutet fängslat läsare sedan dess. Böckerna har sålts i femtio miljoner exemplar, och i Sverige har det funnits en obruten, snudd på unik efterfrågan på berättelserna om Anne.
— Rimligen är det en av de mest lästa böckerna, i synnerhet bland flickor. I stort sett har böckerna funnits i tryck hela tiden i Sverige. När ett förlag har slutat ge ut dem har ett annat genast tagit vid. Det finns ett konstant tryck från läsekretsen, säger Åsa Warnqvist, som tillsammans med Gabriella Åhmansson har planerat konferensen och som dessutom själv forskar på Montgomerys författarskap.
Förutom 50 forskare från ett tiotal länder gästas L.M. Montgomery - Writer of the world också av författarens barnbarn Kate Macdonald Butler, som är ordförande i den stiftelse som förvaltar Montgomerys litterära arv. Dessutom utkommer två böcker under konferensen. Dels ett nytryck av den första avhandlingen som har skrivits om Montgomerys författarskap utanför Kanada, A Life and Its Mirrors av Gabriella Åhmansson, och dels en pinfärsk antologi som samlar svenska läsupplevelser av Anne på Grönkulla, Besläktade själar, sammanställd av Åsa Warnqvist.
— Jag har samlat 65 läsupplevelser i antologin. Läsarna finns överallt. De yngsta som skickade in sin upplevelse var 12 år, den äldsta 93. Huvudsakligen är det kvinnor, men det finns också några män i boken, säger Åsa Warnqvist, som själv hittade fram till Montgomery som läsare - och som litteraturforskare intresserad av Astrid Lindgrens böcker. Att Pippi Långstrump är rödhårig, ensam, handlingskraftig och har en sprudlande fantasi är ingen tillfällighet - Astrid Lindgren fann stor inspiration i Montgomerys författarskap.
— Det finns väldigt många svar på vad Montgomery betyder för sina läsare. Det är ofta en stark läsning som griper tag i en och följer en genom livet. Ett av svaren är Anne Shirley själv. Hon är en otroligt rik och komplex figur som gör att väldigt många, både gamla och unga och män och kvinnor, kan identifiera sig med henne. Sedan är det också en riktigt bra och välskriven och rolig bok, säger Åsa Warnqvist.
I morgon söndag avslutas konferensen med en temadag som fokuserar på Anne Shirleys 100 första år i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!