Fotoprojektet består av sammanlagt tio bilder tagna av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, känd för sina omdiskuterade utställningar, så som Ecce Homo och nu senast Jerusalem.
Bilderna till detta projekt tas dels i Elisabeth Ohlson Wallins studio i Stockholm och dels på olika offentliga platser. När bild nummer sju skulle tas var det Västmanlands-Dala nations stora sal som var lokalen.
I färdigt skick kommer fotografierna att hänga i Fredsmuseums nya lokaler på slottet, uppförstorade till två gånger en meter. Den 24 oktober öppnas lokalerna på 650 kvm, men en smyginvigning sker redan under kulturnatten
10 september. Det är även då som fotoutställningen visas för allmänheten för första gången. Men det är inte bara lokalerna som är nytt för Fredsmuseum i höst.
– Vi kommer att byta namn till Fredens hus i samband med flytten, berättar Jesper Magnusson som är verksamhetschef på Fredsmuseum.
Ordet museum stämmer inte in på vår verksamhet, vi behövde något bredare och då passade Fredens hus bra.
Bilden som nyligen togs på V-Dala nation porträtterar två sjukligt smala modeller ståendes på en catwalk alltmedan de betraktas av en kyligt leende publik. Det handlar om modebranschen och om hur långt den har gått med sina förvrängda ideal.
– Det här är något av en drömbild för mig, säger Elisabeth Ohlson Wallin vid
fotograferingen i Uppsala.
Hon har alltid velat göra en catwalkbild med modeller som är ”alldeles för smala”.
Bilderna kommer att bearbetas så att modellerna Camilla Moberg och Emil Nilsson ser utmärglade ut.
– Även om jag är liten så är jag inte spinkig, men Elisabeth tyckte att det viktiga var att ha någon med rätt attityd för det här, säger Camilla Moberg.
Hon är en av modellerna vid fotograferingen, men arbetar annars som Elisabeth Ohlson Wallins makeup artist. Även Emil Nilsson känner fotografen sedan tidigare och blev tillfrågad om han kunde tänka sig att ställa upp i projektet.
Likt en postmodern Jesus står han avklädd på podiet medan strålkastarna gassar när bilderna ska tas.
– Jag tvekade inte en sekund. Det är solklart att ställa upp för konsten och för budskapets skull, säger han.
Publiken utgörs av ett tjugotal statister som sitter längs med catwalken, dricker champagne och fotograferar modellerna.
– Titta på dem som att ni ser världens dyraste klänning! utropar Elisabeth Ohlson Wallin. Fram med Colgate-leendena allihop.
Hon fotograferar en, två, tre gånger. Rökmaskinen spottar ut sin torra dimma. Fyra, fem, sex. Colgate-smilen manas fram ytterligare. Sju, åtta, nio. Kamerorna blixtrar och sedan är det klart.
– Tanken är att förstöra eller vända upp och ner på våra fördomar genom övertydlighet, berättar Jesper Magnusson.
Utställningen kommer att hänga i Fredsmuseums/Fredens hus lokaler i sex månader, för att sedan turnera runt om i landet tillsammans med pedagoger och utbildningsmaterial.
– Vi har just nu pedagoger som täcker årskurs noll till gymnasiet och dessa skickar vi med i alla fall under det första året. Men vi ska även ta fram material som lärarna ska kunna sköta själva, säger Jesper Magnusson.
Karl Ekeman, utbildningsansvarig på Fredsmuseum, menar att syftet med projektet är just att skapa reaktioner som man sedan får lära sig att förhålla sig till.
– Om man märker att det är något man reagerar på när man tittar på bilderna, så vet man också vad det är man behöver jobba med, säger han.
Fördomar i strålkastarljuset
Heteronorm/Etnonorm heter projektet som just nu drivs av Fredsmuseum. Som en del av detta arbetar fotografen Elisabet Ohlson Wallin med en utställning om normer, värderingar och fördomar som premiärvisas under kulturnatten. UNT var med när bild sju av tio togs på V-Dala nation i Uppsala.
Elisabeth Ohlson-Wallin fotograferar på V-dala nation.
Foto: Staffan Claesson
Namn: Elisabeth Ohlson Wallin
Född: 1961
Yrke: Har arbetat som fotograf sedan 1980. Genombrottet kom med den omdiskuterade utställningen Ecce Homo 1998.
Utställningen visades i Domkyrkan i Uppsala under kulturnatten samma år, något som resulterade i att påven ställde in sitt besök hos dåvarande ärkebiskop K-G Hammar. Utställningen ledde även till upplopp och demonstrationer.
Ett återkommande tema i Elisabeth Ohlson Wallins utställningar har varit religionens inställning till HBTQ-personer, något som även behandlas i utställningen Jerusalem från 2010. Den stora inspirationen finner Elisabeth Ohlson Wallin i barockens bibliska målningar.
Under kulturnatten den 10 september visas fotografierna till Fredsmuseums projekt Heteronorm/Etnonorm i de nya lokalerna på slottet.