Förband – så funkar det

Har du köpt biljett till en konsert med din favoritartist är det troligt att du får ett förband på köpet. Ibland blir det magi, som när First Aid Kit spelade före Patti Smith i Botaniska trädgården. Men hur är det att vara förband?

Erik Eklund och Adam Ehlert i Rhymes.

Erik Eklund och Adam Ehlert i Rhymes.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2017-08-19 17:00

1981 värmde ett brittiskt band upp för synthpionjären Fad Gadget, alias Frank Tovey. Det ledde till att Fad Gadgets skivbolag signade dem. Tjugo år senare stod de åter på samma scen under en världsturné – med omvända roller. Bandet Depeche Mode hade blivit stjärnor, medan Fad Gadget fortfarande mest var känd i en nischad krets och dessutom haft paus från musikerkarriären i åtta år.

Men varför har man förband på konserter? Enligt Jonas Curling, VD på Curling Presenterar, som har bokat otaliga artister till Uppsalas scener, finns det flera anledningar.

– Ibland vill huvudartisten ha ett visst förband, en annan gång är det skivbolaget. Det kan vara både i innehållssyfte och promotionssyfte. För förbandet är det ofta ett steg i karriären. Band blir inte stora på en gång, hur ska man annars börja? säger han.

På turnéer brukar de flesta artister ha ett förband som följer med. Någon gång händer det också att man som arrangör får plocka in en lokal akt åt en besökande artist. När man avgör vem som ska värma upp inför en konsert tycker Jonas Curling att det bör vara en artist eller ett band som tilltalar samma publik som huvudakten.

– De behöver inte tillhöra exakt samma genre, men det är kul om de kompletterar varandra.

Ett lyckokast som Jonas Curling minns var när First Aid Kit spelade före Patti Smith i Botaniska trädgården 2013. Ett halvår tidigare hade de rört huvudartisten till tårar med sitt framförande av hennes "Dancing Barefoot" när hon tilldelades Polarpriset.

– Det var magi, säger han.

När Laakso spelade på Katalin i september 2016 var Uppsalabandet Rhymes förband. Adam Ehlert och Erik Eklund, två av Rhymes medlemmar som jag träffar över en kopp kaffe på Storken, har lyssnat på Laakso sedan högstadiet. Att stå på samma scen som gamla idoler är stort.

– Frontpersonen Markus Krunegård satt i logen och hade ont i huvudet, det var bara keyboardisten som hälsade på oss. Markus Krunegård var svår, säger Erik Eklund, dock med ett skratt.

Självklart hade det var roligare om de fått bra kontakt, men Rhymes låter sig inte slås ned. Som artist är det kanske den viktigaste PR man kan få att vara förband åt akter som är större än man själv.

– På så sätt får vi åka med på deras tåg. Om de är jättetrevliga är det en bonus, säger Adam Ehlert.

Överlag är deras erfarenhet att de flesta behandlar sina förband schysst. Ett fint minne är när Rhymes värmde upp för ett annat favoritband, skotska Paws i Eskilstuna 2016. Paws tittade på när Rhymes spelade och verkade se det som självklart att ta sig tid att prata med dem.

– Det var väldigt häftigt, säger Erik Eklund.

Mat och dryck ingår när man uppträder, även som förband. Rhymes brukar försöka se till att även få ekonomisk ersättning, men i vilken utsträckning det är möjligt beror på arrangören. Inför spelningen i Eskilstuna fick de veta att de inte kunde få pengar, men valde att göra det ändå. På Katalin fick de några tusenlappar medan Laakso sannolikt fick betydligt mer.

– Så funkar det. Bokare verkar också ha en idé om att förbandet inte måste ha lika bra ljud och ljus. Det är lite tråkigt, säger Adam Ehlert.

När Rhymes själva har förband tycker de det är viktigt att bemöta dem som de själva vill bli bemötta, och försöker få en bra deal med bokaren även för uppvärmningsakten. De har fortfarande dåligt samvete över en spelning i trädgården på Uplands nation där bandet Kings Lounge hade rest ända från Helsingborg för att värma upp åt Rhymes. Eftersom det regnade fick deras konsert flyttas in i en lokal som inte alls var riggad, vilket slutade med att de spelade för sju personer. När det var Rhymes tur hade det slutat regna, så de kunde stå på utomhusscenen.

– Ingen hade tänkt på att det behövdes ett tält ifall det skulle bli dåligt väder. Det var inte lyckat, och en skam vi bär med oss. Kings Lounge förtjänade mycket bättre, säger Erik Eklund.

Artister som värmer upp brukar vara mindre kända än huvudakten, åtminstone där konserten äger rum. I regel är alla inblandade överens om hierarkin. Men Jonas Curling har råkat ut för personer som blivit förolämpade när de erbjudits att vara förband.

– "De borde ju vara förband åt oss", sade ett band som fick frågan. Jag vågar inte säga vilket, då skulle jag nog åka på stryk, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!