Ann-Sofie Sydow på The Game Assembly tror att en del handlar om att marknadsföra sig på rätt sätt.
I mitten av juni träffades lärare och personal från spelutbildningar i Sverige på Blekinge Tekniska Högskola i Karlshamn. En av tankarna med mötet var att diskutera hur de kan bli bättre på att hantera jämställdhet i antagningarna och under utbildningarna. Bland deltagarna fanns Ann-Sofie Sydow, utbildningsledare på spelutbildningen The Game Assembly i Malmö. Hon brinner för frågan om jämställdhet och tycker att det är viktigt att de olika utbildningarna träffas för att prata om vad som behöver göras framöver.
– Jämställdhet är en enormt stor fråga och det är viktigt att vi pratar om samma sak, och drar åt samma håll. En del utbildningar har kommit långt, och använder konsulter som hjälper till med frågan. Andra använder jämställdhet i marknadsföringen, säger Ann-Sofie Sydow.
Samtidigt som fler och fler spelutvecklare når framgång i Sverige domineras branschen fortfarande av män. Enligt den senaste mätningen från Dataspelsbranschen ökar förvisso antalet kvinnor, men de utgör bara 14 procent av de anställda. Detta trots att närmare hälften av dem som spelar är kvinnor.
Ann-Sofie Sydow tror att mycket handlar om att marknadsföra sig på rätt sätt. Hon säger att väldigt många kvinnor helt enkelt inte är medvetna om att möjligheten att utveckla spel finns.
– Jag får ofta förfrågningar om att komma och presentera vår utbildning på olika skolor. Men majoriteten av dem som lyssnar är ju killar som redan är sålda på spelutbildningar. Vi måste nå ut till dem som inte redan är frälsta. Många tjejer vet inte om hur roligt det är att göra spel, säger hon.
Hon är noga med att påpeka att det inte får handla om någon kvotering när man tar in elever till spelutbildningarna. Eleverna ska alltid få plats baserat på skicklighet. Och trots att hon medger att det finns många problem med spelbranschen säger hon att hon trivs att arbeta i den.
– Vi är ett litet land, som ändå har många bra spelutvecklare. Men målet är att vi också ska bli duktiga på att utbilda. Problemen börjar ju inte i branschen, utan långt tidigare, säger Ann-Sofie Sydow.