Filmfloden dränker sig själv

Nu ska Filminstitutet utreda höstens stockning av premiärer16 av årets 25 svenska spelfilmspremiärer äger rum under hösten - trots risken för att filmerna tar död på varandra. Nu ska Filminstitutet utreda problemet med den korta svenska premiärsäsongen.

Ruben Östlunds debutfilm Gitarrmongot har bara lockat 2 500 besökare, trots fina recensioner.

Ruben Östlunds debutfilm Gitarrmongot har bara lockat 2 500 besökare, trots fina recensioner.

Foto: Triangelfilm

Kultur och Nöje2004-11-02 00:00
Snart har officiellt alla svenskar sett Så som i himmelen. Kay Pollaks comebackfilm är en osannolik framgångssaga som får Filmsverige att jubla.
Hela Filmsverige? Njaa, på vissa håll är man övertygad om att Så som i himmelen lagt sig som en död hand över filmhösten och bidragit till att andra svenska filmer inte fått en rättvis chans.
Det finns två skolor. De som tror på dödhandsteorin och de som hävdar att Pollaks framgångar faktiskt varit bra för svensk film. På samma sätt saknas ett entydigt svar på frågan om det verkligen är bra att förlägga hela 16 av årets 25 svenska spelfilmspremiärer mellan september och december.

Mördande konkurrens
- Det är en mördande konkurrens av svenska filmer som söker sig till samma målgrupp, säger Pia Norström, presschef på Sandrew Metronome vars Fröken Sverige är en av de svenska filmer som inte nått sin förväntade publik.
- Jag tror inte att publiken går en extra gång bara för att det finns mycket att välja på, och sedan kommer Så som i himmelen och tar a l l t. Om jag visste vad som får en film att gå så bra vore jag rik nu, men en gång per år blir det helt enkelt så.

Färre filmer?
Eva Svendenius, biografansvarig på konkurrenten SF, håller inte med - och då är det ändå SF som distribuerar Populärmusik från Vittula, den film som kanske blivit mest lidande av att publiken styrt sina steg till Himmelen i stället.
- Vittula får stadigt sin publik varje helg, men vi hade hoppats på bättre siffror och visst, filmen har fått stå tillbaka lite för Så som i himmelen. Men branschen som helhet mår bra av att det kommer mycket svensk film. Vänd på resonemanget: Ska vi säga att vi borde göra färre filmer?
Nej, men kanske att alla inte ska ha premiär samtidigt?
- I den mån det går försöker man redan sprida premiärerna. Men man kanske inte ska vara för rädd för att låta svenska filmer gå parallellt. Jag tror att publiken ser Så som i himmelen, tycker att den är bra och går på fler filmer.

Analysera situationen
På Filminstitutet gläds vd Åse Kleveland över att fem av de tio främsta filmerna på biotoppen just nu är svenska. Men samtidigt oroas hon över att filmerna förbrukar varandras syre.
- Nu har vi bestämt att vi ska engagera en person som grundligt kan analysera den här situationen. Vi vill se om det finns några mönster, varför det blivit som det blivit, försöka reda ut vad som gör att en film blir framgångsrik och en annan inte.
Ett av målen med undersökningen är att se om det går att förlänga premiärsäsongen.
- Vi ska diskutera med branschen och se vad vi kan göra bättre. Nu är säsongen bara sju månader, mellan september och april. I Danmark kan Filminstitutet ge ett högre lanseringsstöd till filmer som går upp under lågsäsong, men där har å andra sidan institutet mer att säga till om än i Sverige.

Schlagereffekt
Joachim Stridsberg är producent för Populärmusik från Vittula. Han medger gärna att Kay Pollak är en tuff konkurrent om tittarna i samma åldersgrupp.
- Den är magiskt bra och går magiskt bra också. Generellt kan man säga att det finns några starka vinnare den här hösten och några som hamnat i skuggan av andra, och det är inte bra. Det är beklagligt att så många titlar släpps samma höst, de drunknar i varandra.
Varför anses då hösten vara en så lämplig premiärperiod? Joachim Stridsberg igen:
- Man har varit ute mycket på sommaren. Det ligger i vårt kynne att vara soldyrkare, när mörkret kommer kryper vi inomhus. Dessutom har Melodifestivalen på tv börjat ta stor publik. Ett par miljoner tv-tittare varje lördag, det märks.
- Vi tyckte att Vittula hade en bra position med sin premiär. Men ingen vet vilken som blir årets stora film. Det är djungelns lag. Om man tvekar för länge kanske man aldrig vågar släppa sin film.

Fakta: Svenska spelfilmer under hösten
+ Dag och natt: 130 500 besökare
Enligt förväntan. För en helt okänd dansk debutregissör är det vanligtvis jubelsiffror, men här fick han hjälp av hela svenska skådespelarlandslaget.
+ Fröken Sverige: 61 400
Något under förväntan. Kan ha fallit offer för ungdomsfilmens överflödsförbannelse.
+ Så som i himmelen: 718 000
Himmelshögt över förväntan och filmhöstens stora vinnare. Många är säkert de som förbannar Kay Pollaks framgångar och ser filmen som den stora slaktaren av övrig film.
+ Ett hål i mitt hjärta: 25 200
Långt under förväntan. Mycket magstarkt sex och våld skrämde bort publiken, men en Moodyssonfilm borde dra mer folk oavsett.
+ Kyrkogårdsön: 13 000
Långt under förväntan. En snäll familjefilm som hade kunnat gå riktigt bra men som sänktes av konkurrensen och svaga recensioner.
+ Populärmusik från Vittula: 176 800
Klart under förväntan. Den film som drabbats hårdast av Pollak-effekten, hade varit en given etta på filmtoppen om inte den platsen varit kraftigt upptagen.
+ Gitarrmongot: 2 500
Under förväntan. Visserligen en redigt smal film men borde ha kunnat klara sig längre med tanke på de fina recensionerna.
+ Babylonsjukan: 12 000
Under förväntan. Ännu ett offer för det stora antalet ungdomsfilmer.
+ Håkan bråkan och Josef: 79 000
Under förväntan. En normal höst hade den gått in som etta på biotoppen. Nu låg en viss Pollak i vägen.
+ Strandvaskaren: 55 000
Enligt förväntan. Gick in som tvåa på biotoppen, dalar lite nu, blir ingen Ondskan men det var inte heller väntat.
+ Bombay dreams: 12 000
Under förväntan för en bred familjefilm men har ännu tid på sig att öka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!