Filmare - inte debattör
Sexuella trakasserier, utsatta flickor och oförstående vuxna. Med Hip hip hora har debutregissören Teresa Fabik gjort en film som ligger perfekt i tidsandan.
Efter premiären på Hip hip hora ska regissören Teresa Fabik, 27, ta långledigt. Sedan börjar arbetet med nästa film.
Foto: Mark Earthy/Pressens Bild
- Det är faktiskt en slump att filmen ligger så rätt i tiden, säger Teresa Fabik som också skrivit filmens manus.
- Jag ville framför allt göra en historia om vänskap, svek och om att stå upp för sina vänner. Jag skapade tre karaktärer och började fundera: Vad är det som händer i en normal tonårstjejs liv? Fylla, utsatthet, trakasserier, svek och tankar om sex. Det är sådant som filmen består av.
Inte helt nattsvart
Riktigt så nattsvart är det inte. Tonårslivet har åtminstone några goda sidor:
- De är också med i filmen. Gemenskapen och att man kan skratta hur mycket som helst åt ingenting med sina kompisar. Men det negativa överväger - det är en frustrerande tid. Man förändras och försöker skapa självständighet. Man kanske går i en skola man hatar, bor där föräldrarna valt, håller de tider de bestämt... Det är mycket frustration i att vara ung.
Kjellman spelar pappa
Sofie, spelad av debuterande Amanda Renberg, bor med sin ensamstående pappa (Björn Kjellman). När hon hängs ut i skolan reagerar han med en ilska som han riktar inte mot de skyldiga utan mot henne själv.
- Det finns en tendens att skuldbelägga tjejerna. Det är de som ska anpassa sig. Men jag tycker ändå att han är en ganska sympatisk karaktär, med sina begränsningar. Han har vigt sitt liv åt dottern och de har haft en fin gemenskap, men när hon kommer i puberteten är han inte medelpunkten i hennes liv längre. Då blir han frustrerad och försöker hålla henne kvar i det gamla. Visst, han är ett pucko - men samtidigt ganska mänsklig.
Två scener i filmen är direkt hämtade från Teresa Fabiks eget liv. Dels den scen som gett filmens titel, dels en episod när Sofie slår tillbaka mot en kille som tafsat på henne och en lärare försöker förklara bort hans beteende med att han bara valt ett omoget sätt att berätta att han tycker hon är söt.
- När någon i min klass fyllde år skulle alla sjunga och hurra. Då var det ett gäng killar som stod längst bak och alltid skrek hora! i stället för hurra. Det var inte riktat mot någon speciell tjej, de tyckte bara det var roligt att skrika hora utan att läraren märkte det. Jag får tacka dem så mycket för inspirationen.
Visas på filmfestivalen
Trots filmens starka budskap vill Teresa Fabik bli sedd i första hand som filmare, inte debattör.
- Jag brinner för alla ämnen jag skriver om, men vissa verkar tro att min stora passion i livet är att bekämpa sextrakasserier och att jag skulle resa runt i skolor och hålla föredrag. Det är en grav missuppfattning. Nästa film kommer att handla om något helt annat. Det finns folk som är bättre på att föreläsa om trakasserier än jag.
Hip hip hora kommer att visas på Göteborgs filmfestival och får biopremiär den 30 januari.
UNT-fakta
Teresa Fabik
Ålder: 27
Bor: På Södermalm i Stockholm. Uppvuxen i Södertälje
Bakgrund: Bestämde sig på gymnasiet för att bli regissör och manusförfattare. Läste filmvetenskap på universitetet, därefter utbildad på Stockholms filmskola. Har gjort kortfilmer och arbetat bakom kulisserna på musikvideor, kort- och långfilmer. Hip hip hora är hennes långfilmsdebut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!