– Det började lite politiskt, men nu har det blivit en tradition, säger Andreas Rydström.
– Första året kändes kollektivet väldigt hotat, vi ville visa att vi fanns och att vi tillför något till området, fortsätter Kristian Österlund.
Planen för marken som Nästet står på är ännu under utredning. I Ulleråker planeras tusentals nya bostäder, och om det gamla trähuset får bli kvar eller inte är ännu ovisst. Men kommunikationen med Uppsala kommun är bättre nu och de som bor i kollektivet Nästet känner sig tryggare i sin bostadssituation.
Det stora gula trähuset ligger i slutet av Henry Säldes väg, nära en stig in i skogen. I kollektivet bor åtta personer som tillsammans drar ihop Nästivalen.
– Många undrar, vad är det för ställe med alla cyklarna och vad är det för folk som bor där? Nästivalen är ett kul sätt för oss att bli mer tillgängliga, säger Andreas Rydström.
Det finns en air av kreativitet i huset som är från 1924. En våning upp ligger flera av sovrummen längs en bred korridor. På nedervåning finns de sociala ytorna, ett stort kök och ett lika stort vardagsrum. På fönsterkarmarna står sticklingar i glasburkar med långa rötter.
Under Nästivalen sker, som vanligt, två guidningar av huset.
– Många säger att “så här har jag alltid velat bo” eller “så här bodde jag som ung”, berättar Kristian Österlund om tidigare års guidningar.
Han är känd som Uppsalas ende tempeh-producent. I en lokal i Svartbäcken tillverkar han det vegetariska livsmedlet på sojabönor och vitmögel, som också går att prova under Nästivalen.
– Det används ungefär som tofu, säger han.
Andreas Rydström ingår i Uppsalas acroyogagrupp. Deltagare från gruppen kommer att visa acroyoga, en yoga som baseras på parakrobatik, under Nästivalen.
– Man balanserar på varandra och gör olika rörelseserier. En är bas och stödjer den som är flygare. Det gäller att inte använda råstyrka utan att med rätt teknik balansera sin partner.
Acroyoga har influenser från yoga, parakrobatik, thaimassage, stretching och dans.
Vid fint väder är Nästivalen i huvudsak utomhus. Det blir bland annat repklättring i träd och en fysisk träningsaktivitet liknande spelet Fia med knuff, för alla åldrar. På programmet står även sött och matigt fika, levande musik av Bröderna Yx-Joe, återbrukshörna, ansiktsmålning, workshop om delningsekononomi, pyssel, öppen scen och växtbytarbord.