Festival med iskonst

Så var den i gång, festivalen som ska väcka Uppsalaborna ur vinterdvalan.I går, lördag, invigdes Uppsalas första Isfestival med dunder och brak.

Britta Norrvi skulpterar i isblock.

Britta Norrvi skulpterar i isblock.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2011-02-12 21:30

I den solbelysta Stadsträdgården trängdes besökarna och fick följa konstnärernas arbete med de cirka två ton tunga isblocken.
– Det här är ett evenemang där talar alla språk utan att använda ord, sa kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg i sitt invigningstal.
Isfestivalen är sprungen ur ett samarbete mellan Svandammen Nöje AB, Uppsala kommun och Destination Uppsala/Uppsala Tourism. Syftet är att visa Uppsalaborna att staden lever även under vintern och att inspirera till ett vidare kulturintresse.

14 konstnärer medverkar under festivalen och klockan tio på lördagen började skulpterandet. Medan de arbetar med isblocken får besökarna följa den skapande process som ligger bakom ett färdigt konstverk. En och en halv dag får konstnärerna på sig att bli klara och festivalbesökarna kan följa hela processen från skiss till färdig skulptur. Fördelen med att använda is som material, förutom dess säregna transparanta kvaliteter, är att det är relativt snabbt och lättarbetat.

– Det finns inget material som har ett sådant värde i sig självt som isen, säger konstnären Ragnhild Sandelius Brodow.
Hon berättar att isfestivalen erbjuder unika möjligheter. Besökarna får möjlighet att följa arbetet bakom ett konstverk och konstnärerna får direkta reaktioner på sitt arbete, något som i princip aldrig händer annars.

– Det är inte ofta det kommer folk till ens verkstad för att titta när man jobbar och just i dag är ju det här min verkstad, säger hon och slår ut med armarna mot den omkringliggande Stadsträdgården.
Förutom isfestivalen håller Ragnhild Sandelius Brodow på med utsmyckning av Pilskolan i Uppsala där temat är stjärnor och himmel. Isskulpturen till festivalen följer samma linje.

– Jag har huvudet uppe i rymden just nu, säger hon och visar en skiss av sin skulptur En stjärna föds ur rymdsnäckan.
Även konstnären Benny Ekman har valt ett motiv som han är van vid sedan tidigare.
Han är en bildkonstnär som ofta väljer att ha den kvinnliga kroppen som motiv och så är fallet även under festivalen. Mitt i skulpturparken ska hans Fröken Frost stå färdig på söndagseftermiddagen. Även Benny Ekman talar mycket gott om isen som material men säger även att det gäller att ha tungan rätt i mun. Missar är svåra att dölja om hackan träffar fel.

– Då går jag in i snöhögen där borta och gråter. Det vore inte så roligt om näsan skulle fara av, säger han med ett skratt och pekar mot den frostiga frökens ansikte.
Att konceptet verkar gå hem hos Uppsalaborna råder det inga större tvivel om. Stadsträdgården och dess omgivning blev en plats för folkfest under invigningsdagen och arrangörerna hade inte mycket att klaga på. Man beräknar att cirka 10 000 personer besökte Stadsträdgården under festivalens första dag meddelar Ulrika Nisser från Uppsala Tourism. Så man ser med optimistiska ögon på isfestivalens framtid.

– Det bådar gott och uppslutningen i år visar att sådana här galna idéer fungerar om man bara vågar satsa och har ett bra samarbete. Det är på risker man tar sig framåt – och på rutiner man står och stampar, säger projektledare och initiativtagare Andreas Haesert från Svandammen Nöje AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!