Det är den ideella föreningen Kulturum som ligger bakom festivalen. Initiativtagare är Eva Källander, och idén föddes under ett besök i Indien för några år sedan.
– Jag och min man var där på besök, och läste under tiden Bob Hanssons bok ”Vips, så blev det liv” där han utgår från sina egna resor i Indien. Så vi kontaktade honom för att anordna en författarafton med Indientema. Några månader senare träffade vi på ett indiskt bröllop Indiens främste bansuriflöjtspelare samt hans musicerande familj som vi också bjöd in till Uppsala. Med de tre bitarna som bas pusslade vi ihop den allra första festivalen, säger Eva Källander.
Efter det har festivalarbetet rullat på. Många indiska artister hör själva av sig till henne när de är på väg till Sverige, berättar Eva Källander. I år ligger festivalens musikaliska fokus på Sydindien, med bland annat den klassiskt baserade fusiongruppen Sri Somnath Roy Group. Man bjuder även på en indisk vinkel på Ingemar Bergman, då den indiske regissören Dheeraj Akolkar gästar Bergmans egen husbiograf Slottsbiografen med sin film ”Liv och Ingemar”.
I morgon har ” Colour correction ”, som är en del av festivalen, offentlig premiär på Uppsala stadsteater. Föreställningen är ett samarbete mellan Uppsalabaserade Bananteatern och den indiska teatergruppen Mukha : Mugam theatre company , och idén föddes då regissören och skådespelaren Björn Dahlman för två år sedan besökte Indien tillsammans med Clowner utan gränser.
– Det var precis efter att den uppmärksammade gruppvåldtäkten ägt rum, och vi turnerade i många slumområden där stämningen var väldigt hätsk, så hatisk att det närapå kändes rent fysiskt. Samtidigt bodde jag hemma hos några indiska kvinnliga teaterkolleger, som ofta gjorde narr av den indiska mansrollen, säger Björn Dahlman.
Hur kan då en pjäs om kvinnoförtryck vara humoristisk?
– " Colour correction " handlar om könsmaktsordningen och det globala patriarkatet, och tittar man närmare på dessa företeelser är de faktiskt helt absurda till sin natur. Teater har också en unik potential att synliggöra den här sortens problem och strukturer, eftersom det handlar om just ett rollspel, säger Björn Dahlman.
Förutom Björn Dahlman medverkar även Spatica Ramanujam och Swati Das i " Colour correction ", som efter föreställningarna på Uppsala stadsteater kommer att turnera på skolor.