Anders Öfvergård har hjälpt familjer med renoveringar och husbyggen i "Arga snickaren", och stöttat hemlösa och missbrukare i "Nybyggarna". Nu tar han sig an arbetslösa ungdomar, och försöker hjälpa dem ut i arbetslivet.
Sitt nya program, "Arga restaurangen", beskriver han som "en lång, härlig anställningsintervju", där tio personer mellan 19 och 26 år får en chans att få anställning på hans nya krog i Stockholm.
– Min ambition är inte att de ska jobba här resten av livet. Skulle någon av dem komma och säga: "Anders, jag har hittat ett annat jobb" så skulle jag ge dem en kram. Då har jag lyckats, säger Anders Öfvergård.
Idén till programmet fick tv-profilen sedan han funderat mycket kring problemet ungdomsarbetslöshet. Han menar att föräldrar curlar sina ungdomar och ställer för lite krav på dem. Anders Öfvergård, som innan han blev känd som tv-snickare drev krogar i Stockholm i mer än tio år, såg en möjlighet att skapa arbetstillfällen på sin nya restaurang och hjälpa ungdomar att "hitta drivkraft till att vilja bli vuxna".
– Jag blir deras första arbetsgivare, vilket är ett jätteansvar. Det här ska peppa dem att gå ut och söka andra jobb senare, förklarar han.
16 unga har valts ut bland inskickade ansökningar, och i det första avsnittet, som sänds på Kanal 5 på torsdag, plockar programledaren ut tio av dem som får följa med honom till sitt nya jobb på restaurang Angry diner.
Av de 16 deltagarna är fem från Uppland. Benedikt Staege, Norrtälje, Arshad Maleki, Knivsta, Klas Holström, Alunda, Emil Lemberg, Norrtälje, Frida Bélini, Uppsala.
26-årige Klas Holström från Alunda är intresserad av matlagning och kände att det var dags att göra någonting med sitt liv.
– Jag har aldrig haft ett jobb. Det är väl på grund av mitt liv. Jag har haft mycket problem med lagen och sådant. Jag har ingen utbildning heller. Det är ingen idé att söka jobb, det är bara att kolla på mitt utseende. Det är ingen som vill anställa mig, säger han.
Har du försökt?
– Nej, det är ingen idé. Jag vet hur systemet fungerar.
Genom programmet har han fått prova på att utöva sitt intresse i ett restaurangkök, men i framtiden hoppas han på att kunna försörja sig på att tävla i fitness.
22-åriga Martina Antonino, som bland annat jobbat som au-pair utomlands, kan däremot tänka sig en framtid i restaurangbranschen.
– Att starta restaurang är en av mina drömmar, berättar hon. (TT)