Anisur Rahman, författare:
Det viktigaste är att det blir en författare utanför Europa, gärna från Afrika eller Asien. Pristagare från Europa som skriver på engelska har varit överrepresenterade tidigare. Vilken enskild individ det blir är egentligen inte så viktigt, men eftersom Nobelpriset är världens främsta litteraturpris kan det hjälpa till att bevara litteratur på olika språk.
Några tänkbara namn är Ko Un från Korea eller Haruki Murakami från Japan. En amerikan som skulle kunna få priset är Paul Auster.
Emma Tranströmer, konsertsångerska och dotter till förra årets pristagare Tomas Tranströmer:
Jag är inte litteraturvetare och har inte läst de två asiatiska författarna som det har talats mycket om. Men min förhoppning är att Nobelpriset går till Adonis från Syrien. Han är en mycket god poet.
Jag tror dock inte att han kommer att få priset i år, det är inte så troligt att de väljer två poeter i rad. Men man vet aldrig, man kan alltid hoppas.
Sam Kessel, skådespelare:
Jag hoppas att Murakami får det, han är helt fantastisk! Jag läste The Wind-Up Bird Chronicle (Fågeln som vrider upp världen på svenska, redaktionens anmärkning) förra vintern och den gav mig mycket. I boken sitter en av karaktärerna fast i en brunn i tvåhundra sidor. Under några få minuter varje dag när står solen i rätt läge över brunnen träffas han av ljuset. Då för mannen i brunnen instinktivt handflatorna mot solen för att ta upp ljuset. Det är en bild som har dröjt sig kvar, och var en perfekt bok att läsa när jag satt och frös i vintras.
Murakami berättar ofta samma historia om och om igen i sina böcker, men han väcker hopp hos sina läsare. Därför tycker jag att han borde få Nobelpriset.
Ulrika Knutson, journalist, författare, programledare och krönikör:
Min favoritkandidat är vitryskan Svetlana Aleksijevitj. Hon är en strålande författare som man kan upptäcka själv om man läser hennes bok ”Bön för Tjernobyl”. Hon är aktuell i dagarna med en tjock bok, ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”. I den intervjuar hon 800 kvinnor och förmedlar nya bilder från andra världskriget.
Jag tror dock inte att Svetlana Aleksijevitj kommer att få Nobelpriset i litteratur detta år. Hennes teman kan vara för lika de vittnesskildringar som rumänskan Herta Müller, pristagare 2009, använder sig av.
Det finns flera andra författare där jag inte skulle gråta om de fick priset, exempelvis Margaret Atwood och poeten Adonis.
Ola Larsmo, författare:
Jag har tre namn som jag skulle vilja se fick priset. Jag har en personlig favorit, det är amerikanen Don DeLillo. DeLillo är en stark samhällsskildrare som bland annat har skrivit ”Vågen”, enligt mig världens viktigaste politiska roman som handlar om mordet på John F. Kennedy. Årets pristagare skulle mycket väl kunna bli algerisk-franska Assia Djebar. En kvinnlig prosaförfattare känns som ett troligt val. Mitt tredje val är författaren Ngugi wa Thiong’o från Kenya.