Fem läsvärda titlar på årets bokrea

Nu är det dags för den stora utförsäljning av böcker som äger rum i slutet av februari varje år. 2011 års bokrea sätter igång på onsdag. Här är fem böcker som UNT:s litteraturkritiker uppskattade särskilt.

Bokrea på LundeQ Akademibokhandeln, Uppsala. Lundequistska bokhandeln. Kassar med böcker.

Bokrea på LundeQ Akademibokhandeln, Uppsala. Lundequistska bokhandeln. Kassar med böcker.

Foto: Martin Svensson

Kultur och Nöje2011-02-22 07:00

Roman. Utrensning
Sofi Oksanen (Albert Bonniers förlag)
En berättelse om ett ockuperat Estland där Sofi Oksanen skildrar ett helt lands öde genom två enskilda kvinnors liv.
”Oksanen hänger envist fast vid historier som andra tycker att det är mest bekvämt att glömma. Som oviljan att tala om det förtryck som pågick i Estland alldeles i närheten av oss. Som att kvinnornas utsatta situation ofta faller utanför den officiella historieskrivningen. Oksanen skriver en annan historia, och som hon skriver den. Mot Oksanens berättelse går det inte att värja sig”, skrev Lena Sohl om denna bok som gavs ut i början på 2010. (UNT 3/2-10)
 
Fakta. Jorden de ärvde
Björn af Kleen (Weyler förlag)
Kulturjournalisten Björn af Kleen skildrar den svenska adeln och kvarlevande arvsprocesser i denna omtalade bok från 2009.
”Af Kleen iakttar och beskriver sakligt det han möter på sin odyssé genom den jordägande adelns domäner. Han tecknar inga karikatyrer. Det gör de blåblodiga jordägarna utmärkt på egen hand”, skrev Sebastian Johans om boken när den kom ut. (UNT 7/11-09)

Roman. Spill. En damroman
Sigrid Combüchen (Nordsteds)
I Spill brevväxlar Sigrid Combüchen med den fiktiva romanfiguren Hedwig Langmark. Breven handlar om romanfigurens uppväxttid i 30-talets Lund och utbildningen till sömmerska i Stockholm.
”Combüchens Spill är med sitt starka patos och levande personporträtt ett mästerligt romanbygge. En revansch för alla de böcker som handlar om mode, kvinnor och kärlek. Berättelsen om hemmafrun Hedda är oförglömlig mitt i all sin enkelhet. Humorn och de opretentiösa sexskildringarna gör mig salig”, tyckte Alexandra Borg i en recension. (UNT 30/8-10)

Fakta. Världens lyckligaste folk
Lena Sundström (Leopard förlag)
I denna reportagebok tar Lena Sundström oss med till Danmark och undersöker vad främlingsfientliga Dansk Folkepartis vågmästarroll inneburit för landet.
”I Världens lyckligaste folk undersöker Sundström hur det gemytliga Danmark så snabbt kunde förvandlas till sin motsats. I dag har Danmark absurda äktenskapslagar som innebär att inte ens infödda danskar kan bo kvar i landet om de gifter sig med en utlänning under 24 år. Hennes budskap till den svenska publiken är tydligt: Gör inte som danskarna”, skrev Håkan Lindgren. (UNT 24/10-09)

Memoarer. Ordets makt och vanmakt
Jan Guillou (Piratförlaget)
Journalisten och författaren Jan Guillou publicerade sina yrkesmemoarer 2009 där han berättar om de dryga 40 år som skrivandet varit hans huvudsysselsättning.
”En av de egenskaper som tillskrivs Guillou är att han skulle vara "mallig". Hans självförtroende verkar föralldel gott, men man kan också hävda att han har fog för sin självuppfattning. Få har hans meriter när det gäller journalistisk granskning av makt och samhälle, det vill säga sådant som är utrotningshotat i dagens så kallade medieklimat. Därmed blir yrkesmemoarerna en påminnelse om en tid då grävande journalistik inte krävde dolda tv-kameror, pålagd bakgrundsmusik och uppjagat ställande av frågor i dörrspringor” skrev MarieLouise Samuelsson i sin recension av boken. (UNT 13/9-09)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!