1
Bokmässan (gratis): Planerar du att åka till Bok & Bibliotek i Göteborg i slutet av september? Ladda då ner den officiella appen, där samtliga seminarier och utställare listas. Det går att skapa sitt eget mässprogram, dela evenemang till Twitter och Facebook och läsa nyheter om vad som är på gång, samt att läsa allmän information om evenemanget. Tyvärr har många av utställarna (hittills) varit dåliga på att lägga in vilka samtal de själva arrangerar eller deltar i, men förhoppningsvis fyller de på innan mässan startar.
2
Bluefire Reader (gratis): Iphone (och kanske ännu hellre storasyskonet Ipad) är en utmärkt apparat för e-boksläsning. Bluefire Reader används för att kunna låna och läsa biblioteksböcker i e-format. Utöver appen behöver du teckna gratiskonto hos Adobe Digital Editions för att få de kopieringsskyddade böckerna att fungera. Instruktioner för hur du gör hittar du hos Elib.se, som är företaget som distribuerar e-böcker i Sverige. Utbudet? Jo, det växer varje dag, och större delen av den nya svenska utgivningen ges nu även ut som e-bok.
3
Fotopedia North Korea (gratis): Fotografen Eric Lafforgue lyckades få tillstånd att besöka det hermetiskt tillslutna Nordkorea vid fyra tillfällen mellan 2008-2010. I smyg tog han bilder på allt som kom i hans väg, och i Fotopedia North Korea presenteras drygt 1100 bilder. Resultatet är en sällsam fotoutställning från ett absurt men tveklöst mycket färgstarkt land, där öde motorvägar och kitschig propaganda går hand i hand. Höjdpunkten är bilderna från den gigantiska Arirangfestivalen, där uppemot 100 000 människor paraderar i figurformationer.
4
Kulturspår (gratis): För några veckor sedan invigdes den kommunala satsningen Kulturella spår i Uppsala. I en första etapp har tolv litterära skyltar satts upp i staden, som visar var kända författare bott. Appen Kulturspår guidar dig till samt låter dig läsa in så kallade QR-koder som finns i anslutning till skyltarna, vilket skickar dig vidare till fördjupad information om författarna på den ackompanjerande sajten. I första omgången har skyltar för bland andra Jan Fridegård, Anna Maria Lenngren, Karin Boye, Ingmar Bergman, Gun Björkman och Sven Delblanc satts ut. En andra omgång kommer i höst, och även satsningar på arkitekt- och konstspår planeras.
5
The waste land (105 kronor): Den här appen är långt ifrån gratis och fungerar inte ens på Iphone, men platsar i sammanställningen då den visar hur appformatet kan bidra till nya nivåer hos en text. The waste land för Ipad är en app baserad på T S Eliots långdikt Det öde landet, och innehåller förutom texten en iscensatt videouppläsning av skådespelerskan Fiona Shaw och ljuduppläsningar av författaren, Ted Hughes, Alec Guinness och Viggo Mortensen. Därtill finns interaktiva noter, inskannade originalmanuskript med redaktörsändringar samt videoklipp där kända författare som Seamus Heaney och Jeanette Winterson diskuterar dikten.