Det ligger som ett krackelerat dinosaurieskelett på golvet. De stora och snirkliga träbitarna ska konstnären Kirsi Kaulanen själv sätta ihop. Och det är nog bäst det, hon jobbar med avancerade tekniska konstruktioner. På väggarna hänger fotografier av Susanna Majuri. Konstnären vars bilder har en magisk dimension med vatten som återkommande element. Intill på en annan vägg hänger Petri Hytönens akvareller som är gigantiska och dubbla. Han målar dem ute i skogen ståendes i ett vindskydd.
– Det finns en närvaro av natur hos alla de fem finska konstnärerna men naturen tar inte över, utan deras egna konstnärskap förblir tydliga. De har alla starka uttryck som är väldigt självständiga och dessutom arbetar de med olika tekniker och material, säger Daniel Werkmäster som curerat utställningen och vill åt att visa bredden i den finska samtidskonsten.
Teknikerna är allt från akvarellmålningar till skulpturer av toapapper och annat återvinningsbart material, till video och foto.
På konstmuseet pågår just förberedelserna för utställningen "Itsenäisyys" (självständighet) som uppmärksammar Finlands 100-års jubileum av självständighet. Det var år 1917 som landet blev fritt från Ryssland.
Men Sverige och Finland har både historia och nutid ihop.
– Det är 200 år sedan, år 1809, som Sverige och Finland separerades. Jag tror inte att alla är medvetna om den nära kopplingen. Inte heller att finländare länge varit den allra största invandrargruppen i Sverige och att finskan är ett språk som talats i Sverige i alla tider och som fortfarande används på flera platser, säger Daniel Werkmäster.
Ända tills i år har finländare varit den största invandrargruppen i Sverige sedan andra världskriget. Men i mars i fjol blev invandrarna från Syrien (158 443 ) fler än finländarna (152 870).
Daniel Werkmäster har länge fascinerats och arbetet mycket med finländsk konst inte minst då han var chef för Norrtälje konsthall. Han reser till vårt grannland flera gånger om året.
– Det har varit väldigt roligt att få jobba vidare med de finländska konstnärerna.
Vilka känslor tror du besökarna får efter att ha sett utställningen?
– En känsla av uppfylldhet och någon form av glädje och stillhet. Ett av konstens egenvärden är förmågan att för en stund förflytta betraktaren bort från en vardag som kan vara svår att förhålla sig till.