Fem år med Poetry Slam

KRÖNIKA. Nu i dagarna fyller Poetry Slam Uppsala fem år. Säkerligen har tusentals dikter hunnit ?läsas? sedan starten år 2001 då den lyriske jazzmusikern Peter Gullin invigde poesiscenen med en improvisation på barytonsaxofon.

Kultur och Nöje2006-11-01 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I efterhand kan hans toner tolkas som en bild för den mångfald som komma skulle i diktstil, ämnesval, uttryck, publikens och poeternas ålder och nationella ursprung.
Numera är Poetry Slam på Ofvandahls hovkonditori ett stående inslag i Uppsalas kulturliv - alltid välbesökt, ofta till bredden fullsatt av förväntansfulla poeter och publik.

Poetry Slam är en tävling i poesi öppen för alla. Det enda kravet, för att få tävla, är att man läser egna texter. Själva tävlingsmomentet - som man inte vill fästa för stor vikt vid - bidrar till att många poeter uppträder en och samma kväll. Dessutom gör tävlingen att poeterna lägger stor vikt vid framförandet - ofta kan de sina dikter utantill. Resultatet blir poesikvällar med närvaro - ofta med direkta dikter med tydligt artikulerade poänger.

På Ofvandahls har vitt skilda ämnen och uttryck hörts vibrera mellan väggarna: lågmälda och spröda dikter om kärlek, lustifikationer om påhittade akademiker i universitetsstaden, vardagsgissel som godissug och disk och hur svårt det kan vara att bli accepterad i Sverige för människor med en andra etniska ursprung.

Varje år har Uppsala kunnat skicka fyra poeter till Svenska Mästerskapen i Poetry Slam som ägt rum på olika orter runt om i Sverige. I dem har det gått mycket bra, speciellt för poeten Kung Henry - två guld och ett brons har han tagit hem. Och i år tog Uppsalas lag, bestående av tre tjejer och en kille, ett SM-brons i laggrenen.

Poesikvällarna har också blivit en mötesplats olika slags poeter. Eldsjälen och initiativtagaren Lars Burstedt har till varje omgång bjudit in etablerade bokpoeter att läsa dikter för tävlande och publik. Poeter som Eric Pauli Fylkesson, Åsa Ericsdotter,
Knuts Skujenieks, har gästat scenen för att nämna några. Poetry Slam i Uppsala har blivit en viktig mötesplats för poeter och poesiintresserade av olika generationer och olika bakgrund. Det har blivit en plattform för nya poeter och ett audiotorium för poesivänner - en språngbräda till andra poetiska sammanhang, i Sverige, i världen och in i bibliotekens lyrikhyllor för vidare förkovran.
Poetry Slam Uppsala är en levande poesiplattform att värna om.

Grattis på födelsedagen!