Féer ger inspiration till motion
Vältränade feer ska ge tränande det lilla extra. Lite mer påklädda än det ursprungligen var tänkt. På lördag invigs den konstnärliga gestaltningen av nya Campus 1477.
Konstnär: Christian Pontus Andersson; Teknik: skulptur; Tillkomstår: 2010
Foto: Michael Perlmutter
— Konstverket ska vara platsspecifikt och bära ett innehåll som fungerar med byggnadens funktion. Och så ska det vara intressant ur ett samtidskonstperspektiv, säger Lotta Mossum, projektledare på Statens Konstråd och ansvarig för gestaltningen.
Alla Sveriges myndigheter kan ansöka om bistånd från Statens Konstråd. I det här fallet är ansökaren Uppsala universitet genom byggherren Akademiska Hus. Efter en process av samtal mellan konstrådet, berörda arkitekter, byggherren och husets brukare, det vill säga. Studenthälsan, inbjuds en konstnär att lämna in en skiss.
Alla parter blev genast förtjusta i Christian Pontus Anderssons förslag, berättar Lotta Mossum. Åtminstone på det stora hela. I det slutgiltiga verket har konstnären ändrat de svävande gestalternas klädsel, eftersom ursprungsidén fick några av samtalets parter att tveka.
— Från början var gestalterna nakna där man brukar vara påklädd och påklädda där man brukar vara naken. Nu fick de hudfärgade simbyxor i stället, säger Lotta Mossum och tillägger att det inte finns några hinder för att återgå till ursprungsplanen om man i framtiden skulle känna för det. Det är bara att befria feerna från deras byxor.
Verket har vuxit fram parallellt med byggnaden. Det innebär att konstnären i sin arbetsprocess inte har tillgång till det rum han skapar för, vilket kan vara en risk.
— Svårigheten är att förstå ett rum som inte finns. Det är jättesvårt. Men det har han lyckats med. Skalan är klockren. Som projektledare är jag jättenöjd, säger Lotta Mossum.
På lördagens invigning medverkar konstnären, som just nu är bosatt i Kina, genom Skype i ett samtal om verket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!