Fatboy lockar människor i alla åldrar
Skivaktuella Fatboys låtar hör hemma i 2000-talet, men deras musikaliska rötter går flera generationer bakåt i tiden. Ger jag bort skivan till en polare dröjer det inte länge förrän hans morsa är där och snor den, säger gitarristen Thomas Pareigis.
Efter åtskilliga spelningar och ett udda teaterprojekt släpper nu rockbandet Fatboy sitt första album, Steelhearted. Nu längtar de efter att få spela i Uppsala.
Foto: Enviken/V2
När Fatboy spelar är den ungdomliga energin alltid närvarande, liksom de välbekanta vibbarna från rockens barndom. Kanske är det därför som deras musik lockar människor i alla åldrar.
— Jag fick höra av en dam att de kör en av våra låtar på vattengymnastiken. Man upphör aldrig att förvånas, säger basisten Alf Östlund.
Herrklubb
Det var han och Thomas Pareigis som drog igång projektet Fatboy för åtta år sedan, långt innan en viss Norman Cook antog namnet Fatboy Slim.
— Jag och Thomas brukade träffas i en sommarstuga för att spela och laga mat. Det blev en sorts herrklubb som fick fler medlemmar efterhand, berättar Alf Östlund.
Hannu Kiviaho, från bland annat Ingo & Floyd, anslöt sig tidigt. Sedan ringde Alf Östlund upp den gamle hårdrockaren Jan Lissnils med ett förflutet i bandet Reptile Smile.
— Det var hans farsa som svarade, men det förstod inte jag. Vi pratade i tio minuter och det var ytterst nära att pappan blev medlem i bandet i stället, skrattar Alf Östlund.
— Jan Lissnils var ju framför allt elgitarrist, men nu fick han ta sig an en pedal steel guitar i stället, eller "kräftburen" som han brukar kalla instrumentet, säger Thomas Pareigis.
Deltog i opera
Under kulturhuvudstadsåret 1998 fick Fatboy sitt kanske märkligaste uppdrag hittills. Då deltog bandet i Nya Pistolteaterns uppsättning av Brechts Tolvskillingsoperan.
— Vi fick göra nya countrytolkningar av Kurt Weills 20-talsmusik. Dessutom var vi skådespelare. Det var väldigt nervöst, men också en rolig erfarenhet, säger Thomas Pareigis.
Ut på turné
Året därpå värvades Uppsalabon Joakim Lindahl, som bland annat var en känd profil i Uppsalas punkscen under 70- och 80-talen.
— Jag var visserligen punkare, men jag lyssnade tidigt på rockabillymusik. När jag var barn hade vi en skiva hemma som hette Amerikanischer Volksmusik. Den betydde nog mycket, ler han.
Fatboy har redan ett par spelningar inbokade i Stockholm framöver. I februari ger de sig också ut på en längre turné. Speldatumen är inte bokade ännu, men Uppsala står högt på önskelistan.
— Vi har spelat många gånger här förut med andra band, bland annat på gamla Rackis och Katalin. Nu är vi förstås sugna på att komma hit som Fatboy, säger Alf Östlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!