Färre boklån - men mer internet
Bokutlåningen minskar vid Uppsala stadsbibliotek. Däremot används bibliotekets datorer alltmer. Och nu ökar satsningen på det virtuella biblioteket.
Minskad bokutlåning är en trend som går igen i hela kommunen, likväl som i landet i stort.
— Delvis beror det på pocketutgivningen. Folk köper böcker i stället för att låna dem, i synnerhet skönlitteratur. Man använder också biblioteket mer och mer för andra saker än att låna, som att söka information på internet eller att läsa tidskrifter och tidningar, säger Fia Söderberg, informationsansvarig på Uppsala Stadsbibliotek.
Färre besökare
Även antalet besökare har minskat sedan i fjol. Enligt Fia Söderberg beror det dels på att Stadsbiblioteket inte längre har söndagsöppet, dels på att allt fler utför en del av sina bibliotekstjänster hemifrån via internet.
Att användningen av internet ökar generellt märks också på Stadsbibliotekets it-torg. Trycket blir allt större på de tolv datorer som finns tillgängliga för allmänheten. Cirka 59 000 personer loggade in sig på it-torget i fjol jämfört med 49 000 året före.
E-tjänsterna ska bli fler
Och när nu intresset för internet ökar, vill biblioteket satsa mer på sin egen hemsida för att locka fler besökare dit.
- Vi vill utveckla det virtuella biblioteket. Antalet e-tjänster ska bli fler och mer användbara, säger Fia Söderberg.
Tjänster som redan i dag går att utföra på hemsidan för den som har internet hemma är omlån och reservationer. Det går också att låna e-böcker, alltså att ladda ner en hel bok till sin egen dator. När lånetiden är slut, försvinner boken.
E-boken har ännu inte har slagit igenom på bred front men antalet lån ökar. Framförallt är det fackböcker som laddas ner, men även en och annan skönlitterär bok.
— Det är ett alternativ för dem som kan tänka sig att läsa på skärm. Det blir ofta lång lånekö till nya böcker. Som e-bok kan man få tag på dem utan väntetid.
Snart tror Fia Söderberg att det även blir möjligt att ladda ner klassisk musik från bibliotekets hemsida. Eller att få tillgång till fler databaser med exempelvis artiklar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!