En föreställning för hela familjen blir det när Lilla Teatern öppnar dörrarna för minioperan Kejsarens nya kläder med devisen "O mänsklighet, var finns din klarsynthet?".
- Det är märkligt så lätt det är att dupera människor, ja, hela folk, säger kyrkomusikern, körledaren och tonsättaren Gunnar Englund, som skrivit både text och musik till familjeoperan.
Reflektionen, konstaterar han, är tyvärr ständigt aktuell.
H C Andersens sagor har alltid fascinerat honom.
- Redan under min första tjänst på 60-talet, som kyrkomusiker i Luleå, gjorde jag ett miniskådespel, ett sångspel, baserat på Kejsarens nya kläder. Men jag har inte använt mig av det nu. Hittar inte noterna och minns inte riktigt hur det var.
Att det blev en opera nu kan han "skylla" på en medarbetare i musikmakandet:
- Det var en tjej i min ensemble som tyckte att jag skulle göra ett sångspel. "Inte", sa jag. Men så blev det.
Det berodde också på inspiration från Vadstena, där en opera byggd på Stolthet och fördom gavs härom sommaren
- Då tänkte jag "kan han så kan väl jag". Och det blev en opera! Fast det är ju bara en akt med flera scener. Kanske lite stort att kalla det opera?
Under ungefär ett år har han arbetat med sitt verk. Text och musik har kommit till parallellt, en liten bit i sänder.
- Först gjorde jag en plan för de olika scenerna. Efter att jag förstås läst sagan igen, nästan varje dag, och satt mig in i handlingen. Det har varit väldigt roligt!
Gunnar Englund är välkänd för Uppsalapubliken genom sitt arbete med tidig musik, framför allt i Helga Trefaldighetskyrkan i Uppsala. Han arbetar dels med sin kör Camerata Englund, dels med ensemblen Pian’ e Forte, som musicerar på renässansinstrument.
Medlemmar ur kören och ensemblen deltar i Kejsarens nya kläder, totalt agerar drygt 30 personer på scenen som skådespelare, dansare och musiker.
Yngst är Maja Englund och Helmer Haglund, båda sex år och barnbarn till Gunnar Englund respektive regissören Inga-Lill Haglund
Det är de, som med barnets oförställdhet, fäller den viktigaste repliken: "Men han har ju inga kläder på sig!"
Kejsarens nya kläder är en familjeföreställning i två bemärkelser. Den är ingen barnföreställning som talar direkt till barnen eller där små barn uppmanas att sitta på matten på golvet framför scenen, utan en föreställning med scen och publik avgränsade. Lämplig för barn ungefär från skolålder och för vuxna.
Dessutom spelar - förutom agerande barnbarn - familjen Englunds söner Kristian och Joakim kejsaren respektive en av bedragarna.
Och storyn: till det till synes förnöjda kejsardömet - med en allmänt ointresserad kejsare som mest bryr sig om sina kläder - kommer bedragare för att så split och söndring. Tvivel och missnöje växer. Kejsaren lyssnar och låter sig bedras. Och till sist - den stora processionen där barnen får tillfälle att fälla sin berömda replik.
- Kanske har sagan ett arabiskt ursprung. En vän till mig berättade att han läst i en tidningsartikel om en arabisk berättelse i en spansk samling...
Gunnar Englund får ofta frågan "Är kejsaren verkligen naken?"
Nå, är han helnaken?
Efter visst dröjesmål svarar Gunnar Englund:
- Han är, hm, det får man väl se...