Få miljonärer bland barnboksvinnarna

Enligt P O Enquist kan en Augustvinnare räkna med en miljon kronor i extra inkomst redan före jul.

Foto:

Kultur och Nöje2008-11-19 18:00
Men det gäller inte barn-och ungdomsförfattarna. Status och en ökad upplaga får man - men miljonär blir man knappast.
På måndag är det dags. Då utses årets tre Augustvinnare bland nitton förväntansfulla författare.

För två år sedan presenterade P O Enquist vinnaren i den skönlitterära klassen - Susanna Alakoski - med att säga att Augustvinnaren kunde glädja sig åt många nya, engagerade läsare. Men också åt extra inkomster när försäljningen skjuter i höjden, pengar som bör användas till att skriva nya böcker.
Samma år vann Per Nilsson Augustpriset i barn- och ungdomsklassen med romanen "Svenne".
- Det var väldigt skönt att vinna, lite befriande. Det var femte gången jag var nominerad och det är jättefint bara det, men det tar på krafterna. Man kan inte låta bli att tänka att man kanske kan vinna, berättar Per Nilsson.

När galans skimmer lagt sig smög sig ändå en besvikelse på. Med upphaussade förhoppningar om hur bra boken skulle sälja inför julen insåg Per Nilsson att "Svenne" inte ens fanns i bokhandeln, varken den lokala boklådan eller de stora internetbokhandlarna hade den i lager. Förlaget tryckte upp en extra upplaga, men först senare dök den upp i hemstaden Kristianstad.
- Jag skulle gärna se att priset påverkade försäljningen lite mer. Inte på något sätt kom jag i närheten av det miljonbelopp som P O Enquist talade om, säger Per Nilsson.

Visst är det skillnad på barnböckerna och vuxenlitteraturen. Den Augustvinnare som har sålt överlägset mest i den första genren är Sara Kadefors "Sandor slash Ida", med 164 000 exemplar sedan 2001. I vuxenklassen är Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula" i en klass för sig, med 840 000 exemplar sedan 2000. Gemensamt för böckerna är att de givits ut i en rad olika format och båda har dessutom blivit film, något som ger boken en ny skjuts i handeln.
- Kerstin Ekmans "Skraplotter" har sålt 162 000 exemplar sedan hon vann. Visst är det mycket, men alla Kerstin Ekmans böcker säljer bra. Barnböckerna ligger alltid på en annan nivå, säger Annika Lundeberg, redaktionschef på Bonnier Carlsen.

Hon tar Jan Löövs senaste bilderbok "Matildas katter" som exempel. Sedan augusti har den sålt 12 000 exemplar, vilket är mycket bra för en barnbok som inte Augustnominerats eller valts ut av bokklubbarna. Hade den nominerats till Augustpriset hade siffrorna säkert sett ännu bättre ut - de bilderböcker som vunnit på senare år har alla sålt mer än 50 000 exemplar. Pija Lindenbaums "Gittan och gråvargarna" har fått klassikerstatus, med över 100 000 sålda exemplar sedan 2000.

Förra årets vinnare, bilderboksförfattaren Sven Nordqvist, hade alla möjligheter att bli en storsäljare redan till jul, men råkade ut för samma missöde som Per Nilsson. Mitt i julhandeln var hans "Var är min syster?" slut, och eftersom den trycktes i Kina på grund av ett annorlunda format så tog det lång tid innan nya böcker nådde handeln.
Per Nilssons besvikelse lade sig dock snabbt. Redan före julafton insåg han att han är fullt nöjd med att vara en icke-kommersiell författare, med en stadig läsekrets och många skolor att besöka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!