Ett väldigt folkkärt museum

Just nu är det högsäsong på Åbergs museum. Ju sämre vädret är desto fler blir museibesökarna. "I början av juli har det inte varit så mycket sol och då går folk på museum", säger guiden Therese Grabs.

Stig Helmer själv, eller i varje fall en docka av honom, iförd kanindräkt från SOS – en segelsällskapsresa.

Stig Helmer själv, eller i varje fall en docka av honom, iförd kanindräkt från SOS – en segelsällskapsresa.

Foto: Anders Jagemo

Kultur och Nöje2019-07-17 15:00

Många av gästerna brukar hänga på låset redan när museet öppnar för dagen. Therese Grabs räknar upp folk i alla möjliga åldrar och kategorier när jag ber henne beskriva de typiska besökarna. Egentligen är det bara en enda åldersgrupp som hon tycker att det borde finnas fler av på museet.

– De enda som vi har lite tunt med är ungdomar, säger Therese Grabs.

Åbergs museum marknadsför sig som världens enda konst-, serie- och leksaksmuseum med egen djungel. Det ska inte bara vara kultur – utan även kul. För de minsta finns Trazankojan med Hemliga Arnes labb. För de äldre besökarna finns konsten och leksakssamlingen.

Bland annat kan man stifta bekantskap med världens första seriefigur, Yellow Kid, på Åbergs museum.

Leksakssamlingens mest exklusiva pjäs är en leksaksmotorcykel med Musse och Mimmi, tillverkad i Nürnberg 1929.

Just nu pågår en utställning med Owe Gustafsons verk. Han är kanske mest känd för att ha skapat animationerna till kultbarnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Sedan har vi förstås Stig-Helmer, huvudpersonen som Lasse Åberg spelar själv i de folkkära filmerna som synar väldigt typiska svenska fenomen. I ett Stig-Helmer-rum finns intressant rekvisita från filmerna.

Inne i museibutiken säljer Suntrip-grejerna (inspirerade av resebyrån i första filmen i Stig-Helmer-serien) väldigt bra. Även glasartiklar och små Disney-figurer är sådana saker som många besökare köper med sig som minnen.

Besökarna Ewa Wahlman och Håkan Sjöberg har kommit till museet på mc från Skutskär. Håkan blir lite nostalgisk.

– Jag var med i Kalle Anka-klubben när jag var liten, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!