- Att försöka överbrygga mellanrummet mellan den digitala och den analoga världen, säger Henrik Sahl Johansson.
Han grundade tidskriften 2011, det första numret kom ut 2012, såväl digitalt som på papper.
Inspiration till Skeppet fick Henrik Sahls Johansson i England 2010. Han är statsvetare och var i London som praktikant på ambassaden. Träffade en man som drev en kulturtidskrift som gifte ihop ett traditionellt vackert tryck med en digital plattform.
- Tidskriften var alltså färdig att läsas på nätet, men också gjord för att skrivas ut. Det tyckte jag var en god idé, säger Henrik Sahls Johansson, som har en motsvarande ambition med Skeppet, som i dag har en redaktion bestående av sju personer.
I sin digitala form, utan andra pappersexemplar än dem läsarna själva skriver ut, kan tidskriften i stort sett vara ekonomiskt oberoende. Till och med helt utan ekonomisk omsättning, så länge både redaktion och skribenter - och för den delen illustratörer - har lust att arbeta gratis.
- Alla i redaktionen är skrivande medarbetare, men vi försörjer oss med annat eller studerar. Vår betalning är nöjet och tolkningsföreträdet, säger Henrik Sahl Johansson.
Redaktionen i rumslig bemärkelse finns i en enrummare i ett anrikt bostadshus i centrala Uppsala. Den kunde lika gärna vara någon annanstans i detta digitala tidevarv. Kanske borde redaktionens placering snarare anges med hemsidan: www.tidskriftenskeppet.se.
Skeppets första två nummer finns såväl som producerad papperstidskrift och som digitaltidning. Innehållet är digert, en blandning av prosa, poesi, essä.
- Vi vill bidra till den litterära debatten. Vi brukar se Skeppet som en punkig variant av Times Literary Supplement med goda skribenter och viss experimentell form, samtidigt som det är lite av gammaldags finkultur över tidskriften. Vi tycker alla mycket om 1950-talet ...
Namnet Skeppet?
- Det är en bild av vad vi ägnar oss åt. Ett skepp är en container, en behållare, och precis som i en kreativ process vet man inte alltid åt vilket väderstreck resan kommer att gå.
Bland inslagen i första numret från 2011 finns bland annat Göran Malmqvists introduktion till poeten Yang Mu och dikter av denne, diktsviten Vågrörelser av Susann Wilhelmson och en essä om ironins försonande förening i Jon Fosses prosa av John Sjögren.
Andra numret, en garde från 2012 har duellen som symbol och verklighet som tema. Där möter läsaren såväl duellerande kvinnor och mensurdueller som sökandet efter en man som duellerade med Roberto Bolaño på en strand utanför Barcelona 1991.
- När vi hade releaseparty, hade vi ett gäng fäktare som fäktades, med vissa pauser, hela kvällen. Det var roligt!
Nästa nummer kommer någon gång under våren. Också det ska ha ett tema, djur. Kanske djuret i människan och mänsklighetens relation till djurens värld. ^
- Troligen kommer numret i mars. Vi stressar inte. Ambitionen är att utgivningen av Skeppet ska pågå i flera år. Och att vi inte ska tröttna för att vi håller för hög takt. Men kommer ett förlag och vill ta oss under sina vingar, samtidigt som vi får behålla vår frihet - då tackar vi nog inte nej.