Ett noll till kulturen

44 % av svenska folket går på teater minst en gång per år. Siffran för ishockey och fotboll är 36 % meddelar Svensk Scenkonst - branschorganisationen för arbetsgivare inom teater, dans och musik - i ett pressmeddelande.

Foto: Linda Forsell

Kultur och Nöje2008-04-27 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Undersökningen, Scenkonstens publik 2007, är gjord av SOM-institutet vid Göteborgs Universitet som årligen undersöker svenska folkets kulturvanor.
Ett noll till kulturen kan man skrocka. Men om nu denna undersökning skulle göras om, och man skulle fråga hur ofta man sett på teater respektive fotboll och ishockey på teve så skulle förstås sporten vinna. Men jämförelsen går inte riktigt att göra, teveteater är ett sällsynt inslag i tablåerna.
Låt oss i stället jämföra manligt med kvinnligt. Undersökningen visar att kvinnor går på teater mer än män - 49% kvinnor mot männens 38% har gått en gång under 2007. Detta bekräftar något som många misstänkt länge.

Det finns de som vill jämställa idrott och kultur. Sirius fotboll fick Särimners kulturpris 2006. Detta delas varje år ut till den eller dem "som på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen" i Uppsala. Man avslutade sin skämtsamma motivering med "Och fotboll är kultur - ett Sirius game." Sverige har dessutom ett framgångsrikt författarlandslag i fotboll, som är flerfaldiga världsmästare. Om det finns något liknande för skådespelare känner jag inte till, men en kuriös poäng är att kultur och sportevenemang får en procent fler besök per år än restaurang, bar och pub - som annars ligger högst upp på listan.

Teaterbesökandet är en stabil vana. Andelen av befolkningen som besöker en teater regelbundet har legat på 44 % ända sedan slutet av 80-talet. Mellan 2000 och 2005 minskade antalet besökare något för att sedan åter stiga.
Stockholmarna går mest på teater och norrlänningarna minst. En orsak till att en av de tillfrågade inte så ofta går och ser på drama som den vill är: "Behöver oftast resa 7 mil för en teater". Det är antagligen inte lika långt för denna potentielle teaterbesökare till en idrottsanläggning eller förening.

Detta är en intressant undersökning. Viktig förstås. Man hoppas att de som sköter budgetfördelningen till kulturen respektive idrotten läser. Enklaste vägen till undersökningsresultaten är att skriva in svensk scenkonst i en sökmotor och klicka sig fram.