– Det här anses vara en highlight i utställningen.
Susanne Frost, konstvetare och museivärd, pekar på målningen "Slaktarboden" som hänger i Hårlemans galleri på Uppsala konstmuseum. Motivet är minst sagt köttigt; korvar och flådda köttstycken trängs med ett kohuvud och döda hönor. Men tavlan rymmer mer än så. Den som tittar närmare ser att i bakgrunden återfinns tre scener till; ett fönster med utsikt över katedralen i Antwerpen, en biblisk scen samt ett slaktargille. Och de korsade grisklövarna, och så fiskarna som symboliserar Jesus. Detaljer jag själv troligen inte hade lagt märke till om jag inte fått dem utpekade och förklarade för mig. Och ja, Susanne Frost håller med, man behöver olika nycklar för att kunna läsa verken. Lite hjälp på traven för att förstå bilden, och den tid den är målad i.
– Min förhoppning är att ge besökarna några verktyg så att de själva kan fortsätta sedan, och lära sig mer, säger hon.
Jag befinner mig på en så kallad intro-visning, en tjugo minuters introduktion till de olika aktuella utställningarna. Just i dag visas Uppsala universitets konstsamling, med verk från 1200-talet och framåt och som kommit universitetet till del genom donationer. När 3 000 verk ingår i samlingen, och ett hundratal av dem hänger på Uppsala konstmuseum. Syftet är att både studenter och allmänhet här ska få möjlighet att studera delar ur konsthistorien. Och så vi då, i den lilla gruppen som vandrar runt under Susanne Frosts ledning, och lär oss om verk som hon valt ut som särskilt intressanta. Som nämnda "Slaktarboden" av den nederländska 1500-talsmålaren Pieter Aertsen och den svenske kungen Karl XV:s nationalromantiska vy över en norsk fjällkedja från 1800-talet.
– Karl XV ansågs vara en duktig målare. Och vid den här tiden var det viktigt att lyfta fram naturen som storslagen. Två små personer – staffager – i förgrunden förstärker bilden av landskapet som magnifikt, och vi människor som små inför den, säger Susanne Frost.
Vi går vidare. Det är varmt och luktar lite damm. En större grupp med folk på slottsvisning passerar. Visningarna av själva slottet är ett återkommande sommararrangemang på museet. Att man i år även ger intro-visningar, är ett sätt att lyfta fram utställningarna lite extra.