Ett inspirerande och säreget liv

Författaren och journalisten Beata Arnborg har skrivit en biografi över botanisten Vivi Täckholm. Ett inspirerande och säreget människoliv.

Beata Arnborg har haft Vivi Täckholm i sina tankar under mycket lång tid. Nu har hon skrivit en biografi.

Beata Arnborg har haft Vivi Täckholm i sina tankar under mycket lång tid. Nu har hon skrivit en biografi.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2008-04-20 00:01
När botanikprofessorn, reseskildraren, sagoberättaren, romanförfattaren och tv-personligheten Vivi Täckholm gick ur tiden 1978 visste de flesta i Sverige vem hon var. Och i Egypten, där hon utförde sin livsgärning vid universitetet i Kairo, var hon en legend.
Här hemma är det inte längre så många som yvas över professor Vivi, som hon allmänt kallades. I Egypten däremot, är hon i högsta grad ett levande minne och i maj håller universitetet i Kairo ett fyra dagar långt symposium med utgångspunkt i hennes insatser som skapare av den afrikanska kontinentens främsta botaniska institution.

Men kanske kan Vivi Täckholm ta sig tillbaka in i det svenska medvetandet. I veckan tas i varje fall ett steg i den riktningen.
På tisdag utkommer biografin Professor Vivi - den sagolika botanisten av författaren och kulturjournalisten Beata Arnborg. Boken, en klassisk biografi som linjärt berättar om Vivi Täckholms liv, är frukten av ett långvarigt intresse.
- Vivi har funnits i mitt medvetande så länge jag kan minnas. Min mamma tyckte väldigt mycket om att lyssna på henne i radion, och min man kom, bara 21 år gammal, hem från en resa till Kairo med ett lyckligt leende på läpparna efter att ha träffat henne. Hon hade en fantastisk utstrålning. Idén har funnits länge, men jag började jobba aktivt med boken för tre år sedan.

Att sätta sig in i en annan persons liv är ett jättejobb. Förutom ett 30-tal böcker av Vivi Täckholms egen hand finns det åtskilliga artiklar, tv- och radioprogram av och om henne, och en stor del av hennes omfattande korrespondens finns bevarad på Vetenskapsakademien och olika bibliotek. Dessutom har Beata Arnborg intervjuat många av Vivis Täckholms efterlevande släktingar och studenter. Det har varit förvånansvärt lätt att finna material.
Svårigheten har snarare varit att obedd komma någon in på livet. Professor Vivi har tagit mycket plats i Beata Arnborgs tillvaro de senaste åren.
- Det som var lite otäckt var när jag började läsa breven. Det kändes som att jag satt och tjuvläste och tog på mig ett väldigt ansvar. Jag har hela tiden tänkt på att inte lämna ut henne. Sedan är det klart att man blir lite besatt. Hon har varit en extra gäst vid middagsbordet de senaste åren. Jag tror att det var tur att min man hade träffat henne och blivit förtjust.

Vivi Täckholm levde ett händelserikt och synnerligen produktivt liv. Född Laurent 1898 blev hon redan i barndomen intresserad av botanik, som hon sedan studerade på Stockholms högskola. Samma år som hon fick sin examen, 1921, gav hon sig ut på en resa till USA där hon tog sig från kust till kust genom att ta diverse pigjobb. Strapatserna resulterade i reseskildringen Vivis resa, som blev en bästsäljare i 20-talets Sverige och dessutom hennes första besök i det offentliga. Några år senare gifte hon sig med sin gamla professor i botanik, Gunnar Täckholm, och flyttade med honom till Egypten där makarna tillsammans inledde arbetet med det omfångsrika verket Flora of Egypt, som skulle bli Vivis största enskilda livsverk.

Äktenskapet blev inte särskilt lyckligt, Gunnar Täckholm hade alkoholproblem och var våldsam, och när maken dog bara sju år senare levde paret redan till största delen på olika håll.
­- Efter Gunnars död begravde Vivi sig i arbete. Han verkar inte ha varit hennes typ, man kan ju misstänka att äktenskapet gav henne en möjlighet att komma ut i världen, säger Beata Arnborg.
I Egypten stannade Vivi Täckholm hela sitt liv, även om hon i åratal vistades i Sverige och andra länder återvände hon alltid till Kairo. Under andra världskriget arbetade hon exempelvis på tidningen Husmodern i Stockholm. Men när hon kunde stannade hon kvar.

Också under många politiska kriser, som Suezkriget -56, då flertalet västerlänningar lämnade landet. Vid sidan av den gigantiska floran, som belyste Egyptens växtlighet ur diverse synvinklar, skildrade Vivi Täckholm landet i många mindre vetenskapligt orienterade böcker.
För svenska besökare i Kairo blev också ett besök hos den energiska, alltid gästfria och inspirerande Vivi Täckholm en obligatorisk höjdpunkt på Egyptenresan.
Alltid på väg mot nya projekt utan att för den skull lämna de gamla, brett leende, inspirerande och krävande, generös på gränsen till slösaktig, omgiven av många människor men i grunden ganska ensam. Ungefär där landar personteckningen av Vivi Täckholm i Beata Arnborgs biografi.

En överraskning under arbetet har varit hur få som verkligen kände Vivi Täckholm, som gärna tog emot förtroende från sina många vänner, men sällan gav sådana själv.
- Många av hennes vänner som trodde att de kände henne gjorde inte riktigt det. Jag tror att hon kände sig ensam. Men hon valde också att vara det, och hon valde att inte ge förtroenden. Hon har också skrivit att det är viktigt att göra upp med sig själv, säger Beata Arnborg.
Vivi Täckholm hade ett dubbelt förhållande till offentligheten, och hon undanbad sig vid flera tillfällen såväl memoarer som biografier. Samtidigt ställde hon gärna upp i tv och radio.

- Kanske var hon rädd för att bli avslöjad. Hon överdrev ju ofta i sina berättelser, inte minst om hur länge hon hade varit i Kairo. Men den verkliga historien är så fantastisk att det vore synd om den inte berättades. Jag tror att hon har förlåtit mig, men jag är inte säker, säger Beata Arnborg, som hoppas att Vivi Täckholms liv ska fascinera många läsare.
- Hennes folkbildningspatos är jätteintressant. Hon var en människa som ville bygga broar och öppna världen, och dessutom var hon verkligen jätterolig. Det ska man inte glömma.

Fotnot:
Beata Arnborg är författare och kulturjournalist.
Hon är bosatt i Sigtuna och har bl a arbetat på UNT, SvD och Författaren.
Vivi Täckholm (1898-1978)
Professor i botanik vid universitetet i Kairo, arbetade hela sitt liv med det monumentala Flora of Egypt. Den femte och sista delen färdigställdes aldrig. Har dessutom skrivit en mängd böcker som Faraos blomster, Öknen blommar, Sagan om Snipp Snapp Snorum och flera reseskildringar. Blev sent i livet rikskänd som tv-personlighet i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!