Ett år med många bra spel

Rörelsebaserat spelande, cyniska Facebook-spel och jättelika Titanic-produktioner – år 2010 bjöd på ett varierat, och stundtals fantastiskt, utbud, skriver Michael Gill.

Red Dead Redemption - årets bästa konsolspel enligt UNT:s spelexpert Michael Gill.

Red Dead Redemption - årets bästa konsolspel enligt UNT:s spelexpert Michael Gill.

Foto:

Kultur och Nöje2010-12-20 16:54

2010 blev året då spelbranschen polariserades till det extrema, då nästan alla mellanting utplånades. Ett spel av i år är antingen en miljardsatsning på säkra kort (läs ”uppföljare) från stora någon av de stora förläggarna – eller ett månadslångt app-projekt där krimskramset rationaliserats bort till förmån för slugt planerade pengakrokar.
Och visst är det lätt att bli cynisk när en finansiellt pressad bransch lurar in sig själva i kreativa återvändsgränder i hopp om att skapa nästa Modern Warfare eller att bli nästa Zynga (som tjänat miljarder på Facebook-spel).

I år kom också Sony och Microsoft slutligen i kapp Nintendo i det rörelsebaserade rustningsracet. Playstation Move och Xbox Kinect är två lovande alternativ till Wii, men gemensamt för de båda är att det är potentialen som är intressant – inte det existerande spelutbudet.
Men när man ser tillbaka på året är det ändå svårt att inte vara nöjd. Framför allt årets första hälft hade en topptitelfrekvens näst intill värdigt att gå till historieböckerna. Science fiction-eposet Mass Effect 2 dödsstjärnade sönder all genrekonkurrens i januari. I februari fick den franska spelpretentions fader, David Cage, fullständigt utlopp för sina medieutvecklande ambitioner med Heavy Rain – ett spel man kan hata eller älska, men aldrig avfärda som irrelevant.
I mars tog svenska Dice krigsspelssccenen med storm när de släppte det genialiska Battlefield: Bad Company 2. Och i maj beslutade sig finska Remedy – som befinner sig i en unik position – att de nog var färdiga med sitt första spel sedan Max Payne. Skräckäventyret Alan Wake är ett av de bästa spel som skapats i vår del av västerlandet.

För svensk del har det också i övrigt varit ett spännande år. Bad Company 2 spelar ju visserligen i en egen division, men det händer intressanta saker också på andra ställen i landet. Stockholmsbaserade Avalanche Studios lyckades klara sig stående ur krisen och lanserade Just Cause 2, årets kanske näst största svensktitel. Åtminstone sett till produktionskostnader. Mäter man istället intäkter landar minimalistiska duploskräckspelet Minecraft på en förvånansvärt hög placering.

När det kommer till de oberoende spelskaparna sticker Jonatan ”Cactus” Söderström i vanlig ordning ut, tillsammans med Helsingborgsbördiga Frictional Games och deras Amnesia: The Dark Descent (årets mest gastkramande upplevelse). Efter följer en mängd intressanta småutvecklare.
Men högst upp på toppen står ändå två stycken amerikanska spetsproduktioner. Magiska cowboysagan Red Dead Redemption lindade in Rockstars GTA-mall i undersköna präriesolnedgångar. Samtidigt lanserade Blizzard hektiska strategispelet Starcraft 2 och tände återigen e-sportsfacklan (med brännpunkt i Sydkorea).
Toppa det om du kan, 2011!

Årets bästa datorspel
1) Starcraft 2
2) Amnesia
3) VVVVVV
4) Civilization 5
5) Cactus Arcade 2.0

Årets bästa konsolspel
1) Red Dead Redemption
2) Alan Wake
3) Mass Effect 2
4) Heavy Rain
5) Super Mario Galaxy 2

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!