Att sätta upp Anton Tjechovs ”Morbror Vanja” var en dröm som den ständigt världsturnerande och prisbelönta regissören Yana Ross närt under många år. En pjäs som hon fick chansen att sätta upp då hon tidigare i år blev tillfrågad att jobba för Uppsala stadsteater.
– Av de sex pjäser som Tjechov skrev så är ”Morbror Vanja” hans absolut främsta. För mig är den som ett koncentrat, en stark parfym, så tajt och perfekt. Och dagsaktuell. För precis som när pjäsen skrevs under den industriella revolutionen så står människan idag inför en liknande situation med teknologin och internet som allt mer tar över och förändrar.
Men pjäsens problematik är, som alltid med Tjechov, också tidlös. Och smått klaustrofobisk.
– Alla i den här mycket dysfunktionella familj bevakar varandra oavsett vad de gör. Samtidigt som de hela tiden lägger skuld på alla andra – utom på sig själva. Där är Tjechov en mästare på att visa att vi alla är ansvariga för våra egna liv och beslut, säger Yana Ross med eftertryck.
Det är nio skådespelare i ensemblen och ingen lämnar någonsin scenen. Det bombastiska och storvulna är rätt typiskt för Yana Ross sätt att arbeta.
- Ja, ju större desto bättre. Jag älskar stora ensembler, säger hon och skrattar.
Med sig i sitt arbete har hon också kompositören Antanas Jasenka, scenografen Zane Pihlström och videodesignern Eglé Eigirdaité, som hon ofta arbetar med ute i Europa.
– Jasenka hade skrivit så gott som all musik färdigt till föreställningen men då repetitionerna satte igång upptäckte vi att alla, och då menar jag samtliga skådespelarna, kunde spela instrument, vilket var fantastiskt. Det har jag aldrig varit med om tidigare, så unikt och väldigt svenskt. Så nu spelar alla ett instrument i föreställningen.
Scenografin är också den minst sagt speciell, med projektioner på rökridåer och med en glasvägg som ska förstärka känslan av att publiken tittar in i ett akvarium.
– Det ger lite av en psykedelisk, nästan spöklik, känsla över det hela, säger Yana Ross.
Medverkar i föreställningen gör även skådespelaren Emelie Wallberg, som spelar rollen som Sonja. Om föreställningen säger hon:
– Vår ”Morbror Vanja” är en föreställning om människor som av olika skäl inte tar eller får plats, eller som klagar på sin omvärld. Jag hoppas att vi ska kunna få människor som känner sig fast i sina liv eller har drömmar att våga göra en förändring. Att agera.
Pjäsen har premiär på Stora scenen lördagen den 18 oktober.