På lördag är det världspremiär för Ellen Fiskes dokumentärfilm "Lone dads", när den visas på Tempofestivalen i Stockholm som en av tio filmer nominerade till priset Tempo short award. "Lone dads" berättar om tre ensamstående pappor i den skotska staden Motherwell, där arbetslösheten härskar efter en fabriksnedläggning på nittiotalet.
– Många lever på bidrag hela livet, i generation efter generation. Det finns oerhört få jobb, säger Ellen Fiske.
Hon kom i kontakt med pappagruppen då hon gjorde research för sin tidigare film "Keep me safe", som skildrade unga flickors liv på en skyddsanstalt i Skottland.
– Några sade: "Du borde berätta om papporna istället". I Skottland råder en utbredd machokultur och ensamstående pappor är väldigt sällsynta. Därför har man bildat stödgrupper där de kan få hjälp och stöd, men som också fungerar som ett sätt för myndigheterna att hålla ögonen på dem.
Filmarbetet var inte alltid enkelt, mycket på grund av vad som pågick i pappornas liv. Exempelvis kämpade en av männen samtidigt för vårdnaden om ett av sina barn, då mamman fastnat i ett heroinmissbruk.
– I jämförelse med mina andra filmer känns det dock som att jag kom dem nära ganska snabbt. Jag fick vara med och fånga den här rätt speciella tiden i deras liv.
Vad inspirerar dig annars?
– Kim Longinottos filmer. Hon arbetar ofta med samma teman som jag själv.
"Lone dads" visas lördag 12 mars på Victoria, Stockholm. Tempo dokumentärfestival pågår 7-13 mars, för mer info se tempofestival.se.