Engströmmuseet flyttar hem till Albert

Vad säger ni om titta förbi hemma hos Albert Engström och hans hustru Sigrid Sparre i genuin skärgårdsmiljö - i Engströms Grisslehamn?

Kultur och Nöje2006-01-17 00:00
Fantisera att Albert är på Strix-redaktionen och Sigrid ute och plockar svamp.
— Gå in och passa på och smyg omkring och se hur paret levde! Varje besökare ska kunna förstå hur det var för Albert Engström att skapa och leva där, säger Kjell Pihlgren, ordförande för Albert Engström-sällskapet om sällskapets nya stora satsning:
Lagom till sommarens turistsäsong flyttar Albert Engströmmuseet från färjeläget i Grisslehamn ett stycket bort till fastigheten Augustberg.
Det var på Augustberg familjen Engström bodde i många år. Här finns förutom det två våningar rymliga bostadshuset även logen, tvättstugan och det gamla stallet där familjens Islandshäst Krake fanns.

På kort promenadavstånd från Augustberg ligger Albert Engströms ateljé som är museum; längst ut på klipporna vid Ålands hav.
Kjell Pihlgren förklarar så här varför Engströmsällskapet lämnar museet vid färjeläget som ursprungligen var Hotell Havsbadens första matsal:
— Vi har hyrt huset av Norrtälje kommun i många år, men nu går avtalet ut och då passar vi på att förändra verksamheten. Det känns som ett lyft att flytta till Engströms gamla bostadshus. Där ska vi återskapa den miljö som familjen Engström levde i. Besökarna kan räkna med att få se många nya föremål som aldrig visats tidigare.
Engströmsällskapets satsning inträffar ett år då Grisslehamn firar 250 år som i sitt nuvarande läge och då sällskapet själva firar 25-årsjubileum.
— Det gör det hela jätteintressant. Under det här året laddar vi med en rad extra evenemang, säger han.

Kjell Pihlgrens hustru Ann är sekreterare i Engströmsällskapet och puffar gärna för två nyheter i sommar; blomstervandringen och vandringen för barn och ungdomar på fastigheten Augustberg.
— Albert Engström var intresserad av att måla växter, blommor och natur. På Augustberg finns de blommor man ser i hans konst, därför ska vi arrangera en promenadslinga på fastigheten där besökarna kan se dessa växter. För barn och unga ska vi göra en vandring med olika stationer och aktiviteter, som att barnen får sätta svansen på hästen Krake och gå på styltor, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!