Uppföljare och fortsättningar, så kan tv-seriehösten sammanfattas. Precis som i filmvärlden, nu senast kalkonen Total Recall, har det blivit allt populärare att göra nyinspelningar av tidigare succéer. Serier som Beverly Hills, Hawaii Five-O och Charlies Änglar har redan återuppstått i ny kostym och nu är det dags för den kanske största av dem alla; Dallas.
Den 20 augusti återser vi JR, Bobby och Sue Ellen samt en hop nya intrigerande familjemedlemmar. Själv var jag för ung för att följa ursprungsserien, även om jag sett ett antal reprisavsnitt. Dallas genomslag som den första riktiga långkörarsåpan har satt sina spår. Hela 14 säsonger blev det, från 1981 till 1993, och två långfilmer, fyra romaner och en tecknad dagspresserie. I början av 1980-talet var serien världens mest populära program och ensam herre på täppan. Sedan dess har kvalitetsproduktioner som Mad men, Lost, Six feet under och Sex and the City trängt ut såpoperan. Välskrivna manus, mångbottnade karaktärer och påkostade miljöer har satt krav på tv-serien som genre. I dag räcker det inte med intriger, det ska också finnas en konstnärlig vision. Eller börjar folk längta tillbaka till 90-talets såpor?
Tv 3:s Revenge blev nämligen en av vårens absoluta succéer. Mörka hemligheter och ljuv hämnd gjorde serien till en smartare och bättre Sunset Beach där Amanda Clark, förklädd till unga miljonärskan Emily Thorne, ger igen på dem som svek och dödade hennes far. De första avsnitten var ruskigt bra med ett spännande manus och intressanta karaktärer. Efter ett tag måste jag ändå medge att det blev lite för mycket av det goda. Jaja, glöm och gå vidare nu. Och varför hämnas Amanda Clarke aldrig på de verkliga skurkarna? Men visst vill man se vad som händer med den beräknande familjen Grayson. De två sista avsnitten sänds i oktober, sedan sätter andra säsongen i gång. Men då kan nog en ny tvist vara på sin plats.
Vad har SVT på lut då? Faktum är att public service-kanalerna har blivit framstående när det gäller bra tv-serier, med HBO-produktionerna (exempelvis True Blood, Sex and the City, Game of Thrones) som åtminstone toppar min lista. Höstfavoriten är brittiska kostymdramat Downton Abbey där vi får följa aristokratfamiljen Crawling och deras tjänstefolk på ett brittiskt gods under tidigt 1900-tal. Produktionen har varit nominerad till mängder av priser och är det populäraste kostymdramat på
30 år. Två säsonger har gått, suktande blickar har kastats både hit och dit och det börjar bli dags för Mary och Matthew att göra slag i saken. Det är nu klart att tredje säsongen ska börja visas i november och förväntningarna är höga.
Men visst kommer det lite nytt också. The Spiral har premiär den 2 september och är svenskt till en sjättedel. Serien är ett experimentellt samarbetsprojekt som innefattar sex mediebolag och fem språk. Ett konstnärskollektiv i Köpenhamn, ledda av en karismatisk ledare, bestämmer sig för att stjäla sex berömda konstverk från lika många museer och länder. Det visar sig bli en kamp på liv och död. Handlingen i all ära, men till saken hör att publiken ska kunna delta via webben och i själva serien. Med ett gigantiskt tv-utbud är kanske detta vad som krävs för att sticka ut. Något Dallas-producenterna skulle kunna fundera på om publiken sviker.
En tv-höst att se fram emot
Snart är hösten här och det har blivit dags att krypa upp i soffan med en kopp choklad och nya spännande tv-serier. Största händelsen är nyinspelningen av Dallas men tredje säsongen av Downton Abbey lockar mer, tycker Ellinor Skagegård.
Dallas
Foto: Warner Bros/Tv4
Fler serier i höst
Homeland. En marinkårssoldat, spelad av Damian Lewis, återvänder som hjälte till USA, efter åtta års fångenskap i Afghanistan. En CIA-agent, spelad av Clair Danes, misstänker dock att han nu arbetar för Al-Quaida. Första säsongen gick på SVT i våras men visas i repris med start 25 augusti, lagom till att andra säsongen startar i oktober.
This is England. I höst kommer uppföljaren till Shane Meadows långfilm med samma namn, i form av två tv-serier. Här möter vi åter karaktärerna från långfilmen, några år senare. SVT2 i slutet på oktober.
Bunheads. Skaparna av Gilmore Girls kommer med en ny dramaserie. Här följer vi en före detta showgirl från las Vegas som börjar ett nytt liv som danslärare i en sömnig småstad. Visas i höst i kanal 5.
Att se fram emot
Sherlock. Jag blev totalsåld på Benedict Cumberbaths udda tolkning av klassikern Sherlock Holmes, med Martin Freeman som trygge doktor Watson vid sin sida. Troligen kommer det en tredje säsong någon gång under 2013.
Game of Thrones. Som vi längtar till att återse Westeros med alla dess märkliga karaktärer. Första säsongen har visats i SVT play, och de som har Canal + har kunnat se fortsättningen, som visas i SVT först i början av 2013. Utan att avslöja för mycket bäddade slutet för en rafflande fortsättning, och i mars 2013 visas tredje säsongen på Canal +.
Hannibal. Vi är vana att se Anthony Hopkins i rollen som kannibalen Hannibal. I en helt nyskriven dramaserie axlas rollen av Mads Mikkelsen, i en produktion av skaparna bakom bland annat Heroes. Låter som att det kan bli ett intressant resultat. Visas någon gång 2013.