Måndagen den 17 januari rullar den svenska skivbranschen ut röda mattan på Kungliga Operan. Det gångna årets mest framgångsrika artister ska få sina Grammisar och hetast är namn som Robyn, Oskar Linnros och Håkan Hellström. Listan över nominerade ser ut som man kan förvänta sig.
Med ett nattsvart undantag. Watain, ett band från en genre som har förknippats med kyrkbränder, mord och satanism. Aldrig tidigare har ett black metal-band haft chansen att vinna skivbranschens eget pris.
– Nu har de bjudit in ett par svarta hundar i de fina salongerna. Det är deras problem, inte vårt, säger Erik Danielsson, Watains sångare och frontman.
Den extrema hårdrocksgenren black metal skapade rubriker på 1990-talet. Då handlade mediernas bevakning nästan uteslutande om de våldsdåd som skedde i svartmetallens slutna värld. I Sverige tog debatten fart 1997 när sångaren i det svenska black metal-bandet Dissection dömdes för medhjälp till mordet på en homosexuell man i Göteborg.
Drygt tio år senare uppmärksammas åter black metal i svensk press. Watains senaste album Lawless darkness hyllas av enade kritiker.
I TT Spektras sammanställning över svenska musiktyckares favoritskivor hamnar plattan på fjärde plats.
– Plats fyra, då är det något som hänt. Det här handlar inte bara om oss. Känslig, snedvriden och stökig musik börjar få mer plats och jag tror egentligen att det är en motreaktion mot det plastiga och opersonliga som populärkulturen brukar representera, säger Erik Danielsson.
I sin blogg på SVT.se ger musikjournalisten Per Sinding Larsen gärna plats åt kreddig krautrock och hajpade New York-grupper. Nu omfamnar han Watain. I tv-serien PSL på festival ägnas ett långt inslag åt bandets konsert på sommarens Sweden Rock-festival.
Per Sinding Larsen poängterar att Lawless darkness musikaliska kvaliteter är av världsklass. Samtidigt ser han andra förklaringar till att ett band från en hånad och bespottad genre plötsligt omfamnas av etablissemanget.
– Vi är nog ett par stycken som har tröttnat på en popkultur som bara är karaoke och mobilapplikationer. Vi går i en helt annan riktning och sveper in oss i en stor svart filt. Där inne finns Watain. Det är en reaktion mot musiken som en stapelvara.
Han understryker att han tar avstånd från de brott och hatfyllda ideologier som kan förknippas med black metal. Samtidigt ser Per Sinding Larsen en lockelse i den övertygelse som genomsyrar genrens tongivande band.
– Vårt samhälle blir allt mer inrutat och man ska vara så djävla presentabel hela tiden. Det är inte min syn på människan att vi är vandrande iPhones. Därför är det intressant med ett band som är den totala motsatsen, säger Per Sinding Larsen.
Erik Danielsson jämför relationen mellan hatbrott och black metal med förhållandet mellan idrott och huliganism. Snarare än att ta avstånd från tidigare black metal-grupper som Dissection vill han se Watains Grammisnominering som ett erkännande av hela genren.
– När det gäller kyrkbränder och mord så låter jag min ideologiska värdering av det vara min egen. Jag har alltid sagt att det är en helt naturlig del av en subkultur, precis som fotbollsvåld är det i fotbollen.
De extrema politiska åsikter som uttrycks av vissa band i genren intresserar honom inte alls. För Watains sångare är en livekonsert en andlig upplevelse, musiken en väg till frigörelse från alla påtvingade normer, lagar och regler.
– Det är inte en frigörelse som innebär en bortgång från någonting, utan ett närmande till det heliga väsen jag ser i de djupaste skrymslena i varje människa. För mig är Watain ett sätt att kasta av mig vardagslivet och nå ner till de skrymslena.