"En ren skandal"

Svensk Scenkonst måste utan förvarning hosta upp 50 extra miljoner i pensionsavgifter och JO-anmäler Statens pensionsverk. - Det är en ren skandal, säger Göran Kåver, vice ordförande i Svensk Scenkonst.

Göran Kåver

Göran Kåver

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2009-11-18 16:20
Branschorganisationen Svensk Scenkonst, som samlar landets institutioner inom dans, teater och musik, upptäckte nyligen av en tillfällighet att Statens pensionsverk har fattat ett beslut om att ändra pensionsreglerna för korttidsanställda. Beslutet som fattades redan 2006 ska dessutom gälla retroaktivt från 2003 och för med sig att scenkonstens institutioner ska faktureras på 50 extra miljoner i slutet av året. En katastrof för många institutioner som kämpar hårt för att långsiktigt planera en redan ansträngd ekonomi.

På ett extrainsatt styrelsemöte beslöt Svensk Scenkonst på onsdagseftermiddagen att JO-anmäla SPV för en bristfällig hantering av ärendet. Dessutom begär organisationen att SPV omprövar sitt beslut och om så inte sker kräver Svensk Scenkonst längre betalningsanstånd än den ettårsperiod som SPV har talat om.
— Det är en ren skandal. Ingen annan pensionsanstalt skulle behandla sina kunder så här. Det är en dilletantisk handling där man inte ser hur ens agerande drabbar de berörda, säger Göran Kåver, vice ordförande i Svensk Scenkonst och länsmusikchef på Musik i Uppland.

Förändringen innebär att institutionerna ska betala pensionsavgifter för sina frilansare i hela kalendermånader. För scenkonstens institutioner är konsekvenserna betydligt större än för andra statliga verk eftersom verksamheten i så hög utsträckning är baserad på korta anställningar för turnéer, enskilda föreställningar och liknande.

— Vi anlitar ju väldigt mycket frilansare som åker ut och spelar på skolor en vecka. Och av en slump har vi alltså upptäckt att vi inte ska betala pensionsavgifter för en vecka utan för en hel månad. Det handlar alltså inte om att vi missunnar frilansande musiker, sångare och dansare deras pensioner, utan att SPV har ändrat reglerna utan att meddela oss. Vi har inte fått någon som helst ordentlig information om det här, säger Göran Kåver.

De nya reglerna kommer att få långtgående konsekvenser. Göteborgsoperan ska till exempel betala 5,2 miljoner, vilket kan innebära att flera uppsättningar måste ställas in. Och Folkoperan, som redan håller på med uppsägningar, kan få stora problem med att hitta två nya miljoner. I Uppland drabbas förutom Musik i Uppland också Uppsala stadsteater, som får en faktura på 725 000 kronor.

— På musik i Uppland ska vi betala en halv miljon, och då är vi ändå lyckligt lottade. Det kommer att bli konsekvenser, vilka vet jag inte än, säger Göran Kåver.
— Det enda positiva med det här är att det förhoppningsvis kan visa våra beslutsfattare att scenkonsten verkligen behöver ett nytt pensionssystem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!