För tio år sedan nynnade många av oss på den danska gruppen Outlandishs låt Aisha, som då låg etta på Sverigetopplistan i tre veckor. Låten, som var en nyinspelad hiphopversion av artisten Khaleds original, är det i Sverige kanske mest kända exemplet på vad som har kommit att kallas halalpop.
– Begreppet betyder tillåten pop, men de flesta pratar nog snarare om islamsk pop, säger Uppsalabon Jenny Berglund som forskat om islamundervisning i svenska skolor och som föreläser om halalpop.
I Sverige är begreppet inte särskilt spritt utanför muslimska kretsar, men i exempelvis London och Istanbul har musikstilen fått en gigantisk publik. Och vad är det då som gör gruppen Outlandish hiphop-musik till halalpop?
– Inom halalpop ryms alla musikgenrer; pop, hiphop, till och med hårdrock. Outlandish har inte profilerat sig som en muslimsk grupp, men deras texter handlar tydligt om halal-ämnen, som låten Aisha där de sjunger om mödrar och systrar i stället för om kärleken mellan man och kvinna.
Till stor del är det alltså texterna som avgör vad som är halal eller inte. Vanliga ämnen att sjunga om är naturen, kärleken till Gud eller till familjen och solidaritet med de svaga.
– En del texter är väldigt fromma och kan handla om profeten Mohammed eller kärleken till Gud. Som Sami Yusef, som sjunger på engelska, men ofta lägger in strofer på arabiska och citat ur Koranen. Andra texter kanske snarare handlar om sådant som inte är haram, förbjudet, men är inte så tydligt religiösa.
Ett viktigt begrepp inom islam är ”niyya”, som betyder intention. Att ha en god avsikt är det viktigaste, vilket också gäller musiken. Även platsen där musiken uppförs skiljer halalpop från annan populärmusik. Den spelas inte på pubar och liknande miljöer som inte är förenliga med islam. Oftast är det i stora konsertlokaler, eller vid muslimska mässor eller konferenser.
Å ena sidan skulle man kunna se halalpopen som ett sätt att anamma västvärldens traditioner. Men, menar Jenny Berglund, lika mycket är den ett sätt att förnya och stärka islams kulturarv. Inom många muslimska samhällen har poesin stor betydelse. Man har ett flertal världsberömda poeter och en stor tradition av recitation, både av poesi och texter ur Koranen. Halalpopens fokus på texter kan alltså ses som ett sätt att förnya denna poesikultur.
Men införandet av populärmusik i den islamska sfären gillas inte av alla. Sång är ett sedan gammalt tillåtet uttryckssätt, och så även rytminstrument. Men många konservativa muslimer ser helst att man helt avstår från instrumental musik.
– En av halalpopens största artister, Sami Yusef, har gjort inspelningar i två versioner, en instrumental och en ickeintrumental. I exempelvis Saudiarabien uppträder han a cappella (enbart sång) medan han i Turkiet och London har full instrumentering.
Kritik har även riktats från konservativa mot den personhysteri som skapas kring artisterna. Gruppen Seven 8 six, som närmast kan beskrivas som ett pojkband, fick till exempel ställa in sin spelning på en stor muslimsk mässa på grund av de skrikande unga tjejerna.
– Tonårstjejer som lyssnade på dem blev ju lika hysteriska som tjejer blir för andra pojkband. Skillnaden var ändå intentionen, Seven 8 six hade inte denna avsikt och deras låtar handlar inte om kärlek mellan tjejer och killar.
Jenny Berglund lyfter upp två olika aspekter av genrens betydelse. Dels hur den gentemot världen visar att kombinationen islam och en modern livsstil inte innebär några problem. Men också hur den fungerar som ett sätt att avhålla ungdomar från förbjudna handlingar och tankar.
– Det finns en rädsla för att om man lyssnar på musik som exempelvis handlar om sex före äktenskapet, så kommer man att ha sex före äktenskapet. Men med halalpopen visar man att man inte behöver lämna islam för att ha en modern livsstil. Precis som för kristna som lyssnar på kristen pop fungerar halalpopen som ett fromt alternativ.
Kända artister
Yusef Islam (Cat Stevens)
Någon som haft mycket stor betydelse för halal-popens utbredning är Yusef Islam, för många mer känd som Cat Stevens. Han uppträder som artist men driver också produktionsbolaget Awakening som arbetar mycket med att lyfta upp yngre förmågor. Bolaget har dock kritiserats eftersom de inte har några kvinnliga artister på sin lista.
– I vissa kretsar anses det inte okej att kvinnor uppträder och sjunger för män de inte är gifta eller närmare släkt med. Genom att inte marknadsföra kvinnor undslipper de kritik från konservativt håll, säger Jenny Berglund.
Outlandish
dansk hiphop-grupp där två av medlemmarna är muslimer och en är katolik.
Native Deen
grupp från Washington som kombinerar hiphop med texter som utgår från islam.
Seven8six
r&b-pojkband från USA.
Sami Yusef
brittisk sångare och musiker som blivit utnämnd till ”islams största rockstjärna” av Time magazine
Maher Zain
svensk artist vars facebooksida har över 7 miljoner medlemmar
Utdrag ur låten Intentions av Native Deen
Waking up in the morning, gotta make my prayer
Am I really gonna’ make it, when there is no one there?
Taking trips to the masjid (mosque), even when it’s tough
Am I going for the sake of Allah? Am I showing off?
Gonna’ get me the knowledge, gonna study Islam
Am I going just to build my ego? so they call me “the Man”?
Does it matter if the people respect me, when its not for Allah?