En oförutsägbar kärlekshistoria

Karin Thunbergs nyskrivna pjäs "Innan jorden rämnar" är ett relationsdrama som tar tag i de stora frågorna. På torsdag är det premiär på Uppsala stadsteaters lilla scen.

Regissören Mikaela Ramel instruerar skådespelarna Lolo Elwin och Crister Olsson meverkar i Karin Thunbergs nya pjäs "Innan jorden rämnar".

Regissören Mikaela Ramel instruerar skådespelarna Lolo Elwin och Crister Olsson meverkar i Karin Thunbergs nya pjäs "Innan jorden rämnar".

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2014-10-29 08:57

Uppsala stadsteater har genom åren varit flitiga på att lyfta fram dramatikern och journalisten Karin Thunbergs monologer "Lyckans kor”, ”Älskade Marie” och ”En dag ska jag berätta om mamma”. På torsdag är det dags för ännu en urpremiär, nu av Thunbergs "Innan jorden rämnar".

Pjäsen handlar om ett medelålderspar som tagit in på ett hotell i Gävle för att fira makens födelsedag. Men firandet blir inte riktigt som de tänkt sig. För som så ofta bjuder livet på överraskningar. Också obehagliga sådana. Maken Håkan har nämligen länge brottats med en cancer och väntar nu på besked.

– Det blir ett ganska omvälvande möte. Paret har varit tillsammans i 30 år och tror sig känna och veta allt om varandra men plötsligt avslöjas hemligheter, säger Crister Olsson, som spelar maken Håkan i pjäsen.

– Det gör att allt dras till sin spets den här kvällen, förtydligar Lolo Elwin, som spelar makan Eva.

Avslöjandena och utsattheten som de båda känner tvingar paret till nya insikter om varandra men också om sin relation.

– På så vis är pjäsen väldigt spännande och oförutsägbar. Den bjuder på många överraskningsmoment och tvister, säger regissören Mikaela Ramel.

Vad alla oförutsägbara tvister består i ska dock inte avslöjas här, utan på scenen, den boxningslika ringen där hotellets dubbelsäng placerats i mitten, tätt omringat av publiken. Det blir ett drama utan väggar att gömma sig bakom, bokstavligen.

– Ja, det blir så oerhört nära att man kan se hur publiken reagerar. Och lite som en närbild, sådär kittlande som när man tjuvlyssnar på bussen, säger Olsson och ler.

Att det är stora känslor som det är fråga om är tydligt. Ensemblen berättar om hur de både skrattat och gråtit sig genom repetitioner.

– Man kommer varandra väldigt nära. Det finns så mycket av både humor och sorg i pjäsen. Man kastas mellan hopp och förtvivlan, glädje och sorg. Som i livet, säger Mikaela Ramel.

Skulle ni säga att det är en pjäs som riktar sig speciellt till en medelålderspublik?

– Så tänkte jag till en början men nej. Det är en kärlekshistoria som engagerar alla, oavsett ålder, säger Crister Olsson.

Dessutom handlar det om allmänmänskliga frågor och känslor menar ensemblen även om pjäsen också handlar om åldrande, om frågeställningar som vad blev det av mitt liv och vad borde jag ha gjort.

– Jag tror att man ofta väntar för länge med att ta tag i sin relation. Man ska göra allt då man pensionerar sig. Men så plötsligt blir ens partner sjuk. Det är lätt att säga, men man måste leva nu, säger Lolo Elwin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!