En mor, en dotter och en tonsättare

- Pengarna kommer väl till pass nu när jag inte arbetar som musiklärare alls längre utan ägnar mig åt att skapa musik på heltid, säger tonsättaren Åke Eriksson från Uppsala.I går fick han och Uppsalaförfattaren Carina Burman ta emot kulturnämndens arbetsstipendium på 100 000 kronor vardera.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Kultur och Nöje2007-04-26 14:01
- Det här var otroligt roligt och överraskande, säger Åke Eriksson när UNT ringer för att gratulera på torsdagen.
Han fick stipendiet för att han genom sitt samarbete med kulturskapare från andra genrer bidrar till att berika Uppsalas kulturliv på ett unikt sätt. Tonsättaren Åke Eriksson från Uppsala har bland annat skrivit musik för Linnékvintetten och Uppsala Kammarorkester. De båda ensemblerna finns med på samlingsskivan Colours in play som kom ut i december 2005 och är tonsatt av Åke Eriksson.
- Skivan har en väldigt varierad besättning, det kan bli tröttande med bara en ensemble, säger han.

Den andra stipendiaten som får 100 000 kronor, författaren Carina Burman, tilldelades pengarna för sitt mångsidiga författarskap där hon delar tid mellan vetenskapligt och skönlitterärt skrivande.
- Jag är alldeles överväldigad! Det är en stor summa pengar, säger Carina Burman.
- Pengarna får gå till att hålla sig vid liv. Bekymret med att vara författare är att det inte är lätt att försörja sig, men något kul ska jag väl hitta på också.
Carina Burman debuterade 1993 med romanen Min salig bror Jean Hendrich. Efter det har hon bland annat skrivit Den tionde sånggudinnan, Cromwells huvud, Islandet, Babylons gator och Vit som marmor.
På torsdagen sitter hon och arbetar med biografin K.J. som kommer ut 25 maj och är en bok om den okända författaren Klara Johanson.

Hennes 19-åriga dotter Annie Burman var en av de fem unga skrivare som fick stipendium på 4000 kronor.
- Jag ville verkligen ha det här stipendiet och hoppades jättemycket. Det här känns alldeles underbart, säger Annie Burman.
Hon läser sista året på Katedralskolan och har skrivit en del i skoltidningen. Men när det gäller mål som att ge ut en bok tar hon det lugnt, även om hon skriver hela tiden.
- Jag vill inte skynda på den processen, men det här känns lite som ett erkännande.

Annie Burman tycker mest om att skriva längre texter, åt romanhållet.
- Jag gillar att skriva historiska berättelser, det är roligare att skriva om saker som man känner sig distanserad ifrån. Och så gillar jag skräckromantik, det är en häftig genre.
Hon har inte bestämt om pengarna ska gå till nytta eller nöje ännu.
- Men jag kan väl inte köpa pennor och böcker för alltihop, lite får bli fickpengar också.




Kulturstipendiater 2007

Uppsala kommuns kulturnämnd beslutade på torsdagen att utse 17 kulturstipendiater. Följande konstnärer och unga skrivare fick stipendium till en summa av sammanlagt 370 000 kr:

Arbetsstipendium, 100 000 kr:

Carina Burman, litteratur
Åke Eriksson, musik

Stipendium för fortbildning, resor, material och andra för den konstnärliga verksamheten angelägna behov, 15 000 kr:

Ditte Andersson, musik
Arnold Rodriguez, musik
Annika Berg Frykholm, litteratur
Nils Håkansson, litteratur
Eva Högberg, konst
Erika Bengtsdotter, konst
Anton Alvarez, konsthantverk
Marie-Louise Sundqvist, konsthantverk
Katriina Flensburg, konsthantverk
Karin Junaeus, dans

Stipendium till unga skrivare:

David Sundqvist född 1992, 4 000 kr
Sophie Karlsson född 1990, 4 000 kr
Frida Haapaniemi född 1987, 4 000 kr
Annie Burman född 1988, 4 000 kr
Anna Skörd född 1990, 4 000 kr

Motiveringar:

Arbetsstipendium 100 000 kr:

Åke Eriksson - musik
Tonsättaren Åke Eriksson har sedan ett drygt kvartssekel skapat musik i samarbete med institutioner och musiker i Uppsala, bland annat till flera av Uppsalas stora jubileumshögtider. Han inspireras av och samarbetar även med kulturskapare från andra genrer och bidrar därmed till att berika Uppsalas kulturliv på ett unikt och storartat sätt.

Carina Burman - litteratur
Carina Burman tilldelas stipendium för ett mångsidigt författarskap, där hon delar sin tid mellan vetenskapligt och skönlitterärt skrivande. Den svenska litteraturhistorien utgör ofta inspirationskälla till hennes romaner. Som god stilkonstnär, lärt och lekfullt och med stor bildningsiver skapar hon miljöer, platser och tider, där läsaren njuter av att få dröja kvar.

Stipendium för fortbildning, resor, material och andra för den konstnärliga verksamheten angelägna behov, 15 000 kr:

Ditte Andersson - musik
Nyckelharpsspelare Ditte Andersson tilldelas stipendium för sitt framgångsrika arbete att sprida kunskap om den uppländska nyckelharpan och folkmusiken såväl nationellt som internationellt.

Arnold Rodriguez - musik
Jazzmusikern och kompositören Arnold Rodriguez belönas med ett stipendium för mångsidig jazzmusikalisk verksamhet av hög kvalitet i Uppsala, och för att han berikar Uppsalas musikliv med impulser från Latinamerika.

Eva Högberg - konst
Att konstnärligt förena satir med värme är svårt. Att åskådliggöra livets under och samtidigt belysa dess sårbarhet med sentiment utan sentimentalitet är kanske ännu svårare. Eva Högberg klarar båda delarna och därför är hennes konstnärskap egenartat.

Erika Bengtsdotter - konst
I boken Målarkonsten kommer Erika Bengtsdotters värme och generositet till uttryck. Författaren smittar den vetgirige läsaren med sinnlig glädje över målarkonstens medel och metoder, just så underbara som hon själv upplever dem. Boken är ett lika konkret som sensuellt exempel på vad lustfyllt lärande kan innebära.

Anton Alvarez - konsthantverk
Anton Alvarez visar med sitt arbete en ansats att förnya träkonsthantverkets område. I sin senaste utställning visar Alvarez lamp-/skulpturformer med ett fascinerande djup, kreativt hopsatta av exakt likformade träpusselbitar.

Marie-Louise Sundqvist - konsthantverk
Marie-Louise Sundqvist dekorerar sin keramik på ett inom samtidskeramiken säreget och personligt vis. Formerna blir hennes duk, där naivistiska motiv från en lätt humoristisk vardag utspelar sig. Resultatet blir keramik som gör Uppsalaborna glada.

Katriina Flensburg - konsthantverk
Katriina Flensburg arbetar medvetet med att utveckla intresset för och kunskapen om lapptäckesteknik, som idag har en svag ställning på den svenska konsthantverksscenen. Hennes uttryck är abstrakt och har fått stor uppmärksamhet i USA och Japan, där genren är högre värderad än här.

Annika Berg Frykholm - litteratur och folkbildning
Annika Berg Frykholm tilldelas stipendium för ett mångårigt förtjänstfullt journalistiskt arbete inom olika områden, allt skickligare genomfört och med starkt engagemang.

Nils Håkansson - litteratur
Nils Håkansson har ett mycket gott språköra. Det visar han prov på som översättare av rysk litteratur och i sin skönlitterära debut Nya Aros. Han behärskar konsten att i täta, vardagliga berättelser låta det endast antydda bli lika viktigt som det utsagda. Berättelserna innehåller fint tecknade Uppsalamiljöer av idag.

Karin Junaeus - dans
Karin Junaeus tilldelas stipendium för att utveckla sitt engagemang för unga dansare, särskilt för street- och breakdance. Karin önskar sätta upp en föreställning i Uppsala med street- och breakdance vilket är en originell idé, samt resa till Edge Performing Arts Center i Los Angeles för att lära sig mer om streetdance.

Stipendium till unga skrivare: Inga motiveringar ges.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!