En möjlig fristad för författare

Uppsala skulle kunna bli yttrandefrihetens symboliska huvudstad, en fristad för fler än en hotad författare. Det säger den bangladeshiske journalisten och författaren Tasneem Khalil.

Foto: Lotta Lille

Kultur och Nöje2008-11-13 07:00
På lördag talar han vid Reginateaterns och Svenska Pen:s kväll i Uppsala för fängslade författare.

Tasneem Khalil och Anisur Rahman från Bangladesh och Ak Welsapar från Turkmenistan har misshandlats, torterats och fängslats i sina hemländer på grund sina samhällskritiska författarskap.
Tasneem Khalil fördes bort av säkerhetspolisen i Dhaka i Bangladesh. I det förhör han utsattes för ingick tortyr.
- Jag hade skrivit om hur de mänskliga rättigheterna kränks av Bangladeshs säkerhetsstyrkor och hur myndigheterna stöder militanta islamistiska organisationer.
Tasneem Khalil kunde fly till Sverige med sin hustru och halvårsgamla son tack vare svenska vänner och svenska ambassaden.
- Vi fick politisk asyl och bor nu i Örebro. Min hustru läser svenska, jag fokuserar på mitt skrivande och samarbetar med Dag Hammarskjölds Minnesfond.

Han har just skrivit en längre artikel om FN:s fredsbevarande trupper och mänskliga rättigheter i en publikation som fonden ger ut inom de närmaste veckorna.
- Sverige har en lång historia av insatser för dissidenter och rebelliska intellektuella från hela världen. Jag applåderar Uppsalas initiativ att skapa en fristad för hotade författare. Staden kan, om man satsar ännu mer, bli en symbolisk huvudstad för yttrandefriheten!
I Enköping bor Ak Welsapar från Turkmenistan. Han är också både journalist och författare. Han kom till Sverige, Luleå, redan 1994 och till Enköping 1999. Där driver han nu tillsammans med hela sin familj GUN Förlag, som har två hemsidor där litterära texter från Turkmenistan publiceras. Förlaget ger också ut vanliga böcker. Man översätter både från svenska till turkmeniska och tvärtom.

I Turkmenistan skrev han bland annat om hur giftig bomullsodling orsakade sjukdom och spädbarnsdöd. Det passade inte regimen.
- Jag förklarades som folkets fiende och förföljdes av den neostalinistiska regeringen. Min familj utsattes för kränkningar, min fru förlorade sitt arbete som lärare och sonen fick inte fortsätta i skolan. Då lämnade vi vårt hemland, säger Ak Welsapar.
Familjen Welsapar hjälper nu turkmeniska författare att få texter publicerade.
- Texterna förs ut ur Turkmenistan, till exempel till Turkiet, och skickas sedan därifrån per e-post eller vanlig post till oss. I fjol gjorde vi en bok som smugglas tillbaka in i Turkmenistan.

En av Turkmenistans mest kända författare, den 70-årige Tirkish Jumageldiyev skriver sedan 1994 för skrivbordslådan. Hans böcker är förbjudna.
- Han har just nu sex färdiga manuskript, skrivna mellan 1994-2008. Inget kan publiceras i Turkmenistan. En av de böckerna, romanen Sunne, t ger vi ut i början av nästa år.
Ak Welsapar berättar att han häromdagen fick brev från den unge författaren Akmurad Esenow, som samarbetar med Gun Förlags sajt "Gunesh".
- Nu förföljs han av den turkmeniska underrättelsetjänsten. Jag är mycket oroad och har varskott flera människorättsorganisationer om vad som kan hända, säger Ak Welsapar, som är en av talarna på Reginateatern på lördag.
Där framträder också Anisur Rahman, bangladeshisk poet och översättare, som bland annat tolkat Tomas Tranströmer och Henrik Ibsen. Han deltog i Waltic, den internationella författarkongressen som Sveriges författarförbund anordnade i juli i år. När han skulle återvända till Bangladesh fick han veta att han anklagas för att ha rånat en person. Svenska Pen påpekar att sådana falska anklagelser ofta används mot politiskt misshagliga personer i Bangladesh. Anisur Rahman väntar nu på att få uppehållstillstånd i Sverige.

Reginateaterns kväll för fängslade författare inleds av Svenska Pen:s ordförande Björn Linell och Maria Modig, som varit ordförande i Fängslade författares kommitté inom Svenska Pen. Under kvällen varvas läsningar med tal, musik och information om situationen för hotade författare i olika länder.
Samtidigt som Pen-kvällen arrangeras på Regina i Uppsala, delas Tucholskypriset ut av Svenska Pen på Forum nutidsplats för kultur i Stockholm. Pristagare är den mexikanska journalisten Lydia Cacho som suttit fängslad, torterats och lever under mordhot efter att ha avslöjat korrupta politiker och skrivit om pedofili och trafficking.

En kväll för fängslade författare 15 november klockan 18 arrangeras av och på Reginateatern i Uppsala i samarbete med Svenska Pen. Medverkande: Maria Modig från Svenska Pen, Ulrika Knutson, Elsie Johansson, Ola Larsmo, Elin Jönsson, Cecilia Wikström, Tasneem Khalil, Anisur Rahman, Ak Welsapar, Jacke Sjödin, Coste Apetrea, Suranja Gosh och Lasse Åberg. Konferencier är John Fiske. Uppsalas fristadsförfattare Taslima Nasrin kommer eventuellt också att medverka.
FAKTA
Svenska Pen grundades 1922 och är en av de äldsta klubbarna inom den internationella författarföreningen Pen, grundad 1921. Pen står för poets, essayists and novelists.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!