En koldioxidbantare bokdebuterar

I dagarna debuterar Uppsalabon Staffan Lindberg som författare med boken Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen - en koldioxidbantares bekännelse.

Foto:

Kultur och Nöje2010-06-02 08:11

Staffan Lindberg är en av de få som efter alla larmrapporter om klimathot, om hur Grönlands isen smälter, ozonhål, växthusgaser och förhöjda temperaturer bestämde sig för att göra något. Han fick helt enkelt klimatpanik och började koldioxidbanta. Något han hållit på med sedan 2007.
– Meningen var att jag skulle hålla på ett år men jag har fortsatt eftersom hälften av växthusgaserna inte sjönk. Det här var mitt sätt att förstå mekanismerna i växthusgaser, resurshushållning och global rättvisa. Sådant som tidigare bara varit namn för mig.

Nu har Staffan Lindberg också skrivit en bok, som utkommer i dagarna, om sina upptäckter och vedermödor i samband med bantandet.
– Boken är lite av ett tidsdokument. Det är både en faktabok samtidigt som det är ljug och påhitt. Jag känner mig lite inspirerad av Lasse Erikssons böcker där ståupparen mer eller mindre skymtar fram. Det är en rätt kul bok om klimat om jag får säga det själv. Men man kan också kalla boken ett rent debattinlägg.
– Det har varit kul att skriva boken i Uppsala. Här finns det så mycket folk som kan så mycket och som kunnat hjälpa till med fakta. Som jordbruksforskare, hydrologer, geologer och transportforskare så jag har kunnat gå direkt till källan.

Men boken tar också ett par steg till. Den resonerar om vad som är möjligt för en privatperson att göra.
– Man kan göra extremt mycket som enskild person. Jag brukar säga att vi som har mat på bordet och hälsan i behåll har mer makt än vad vi begriper även om vi blir itutade det motsatta. Mitt råd är äta lokalt, kravodlat, vegetariskt och rena råvaror. Gör allt ni kan och gör det inte i smyg utan gör det med buller och bång.

Staffan Lindberg är helt övertygad om att det inte finns någon annan väg än att vi måste helt sluta använda fossila bränslen, återbeskoga världen och hitta sätt att fånga upp koldioxiden. Att det inte finns någon annan väg för att rädda planeten. Nu håller han på att städa upp sina egna kolatomer och har sett till att det plöjts ner 1,3 ton träkol i en åker i Skåne. Lika många kolatomer som han spillt ut i atmosfären under året.
– Hälften av mina utsläpp är från producerandet av mat. Jordbruken har stora utsläpp. Om man blir vegetarian så gör man stor skillnad men det är fortfarande inte så känt. Själv har jag blivit deltidsvegetarian av klimatskäl.

Just nu är Staffan Lindberg ute och åker elmoped runt om i Mellansverige tillsammans med meteorologen Per Holmgren, Anna Jonsson och Sara Nilsson. En turné som började i Karlstad i fredags och avslutas i Stockholm den 5 juni, på Världsmiljödagen, med klimatshowen Ute i gjort väder på Strindbergs Intima teater samt dagen därpå med en klimataktion.
– Vi började förra året med en mindre turné. I år ska vi köra 350 km som ett statement om att halten av koldioxidvärdet inte får överstiga 350 ppm för att vara bra. Just nu är den 390 ppm. Nästa år gör vi en ännu större turné och kör genom hela Sverige. Det är en slags tyst manifestation från oss, säger Staffan Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!