En ihålig politisk symbolhandling
Utredningen om filmcensuren välkomnas på de flesta håll. Uppsalabon och före detta granskningschefen Gunnel Arrbäck kallar censuren "odemokratisk".
Gunnel Arrbäck, f d chef för biografbyrån.
Foto: Scanpix
- Jag tycker att utredaren fokuserat på rätt saker, att avskaffa vuxencensuren och lägga tonvikt på den situation där barn och unga befinner sig.
Eftersom utredningen föreslår inrättandet av en ny myndighet tror Anki Dahlin att biografbyråns personal kommer att kunna jobba kvar ungefär som tidigare.
- Jag ser ingen fara för vår personal. Vi kommer att fortsätta arbeta med åldersgränserna och värna barn och unga.
Även hennes företrädare, den tidigare chefen för biografbyrån Gunnel Arrbäck, välkomnar beslutet att avskaffa vuxencensuren. Hon kallar censuren "irrationell, omodern och odemokratisk".
- Många har inbillat sig att det varit ett skydd för den svenska befolkningen, men så har det inte varit i praktiken. Den har snarare blivit en ihålig politisk symbolhandling. Att vuxencensuren föreslås försvinna är helt enkelt "glory halleluja", säger hon.
Kristdemokraterna har varit det alliansparti som hårdast slagits för vuxencensuren. Dan Kihlström, partiets representant i Kulturutskottet har både ris och ros:
- Jag måste sätta mig in i utredningen ordentligt och vill dessutom invänta vad remissinstanserna säger. Men spontant tycker jag att den lagstiftning vi har i dag är otidsenlig. Den har inte tillämpats på 15 år, och det indikerar ju att något måste göras. Men det allra viktigaste är skyddet för barn och unga, och jag tycker att det borde finnas en 18-års gräns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!