En hejare pÄ att hÄlla lÄda

Författaren och stÄuppkomikern Lasse Eriksson Àr en hyena. Dessutom Àr han en hejare pÄ att hÄlla lÄda. UNT:s Johannes Nesser trÀffade hyenan och blev yr i mössan.

Lasse Eriksson, författare och stÄuppkomiker.

Lasse Eriksson, författare och stÄuppkomiker.

Foto: Malin Rudblom

Kultur och Nöje2011-03-04 10:50

Intervjun med Lasse Eriksson publicerades i UNT:s lördagsbilaga 8 maj 2004.

Lasse Eriksson - Blir det för virrigt? frÄgar Lasse Eriksson plötsligt. - Nej, det blir jÀttebra, ljuger jag.
Det finns djur som inte finns. De tar sig in i sjÀlen och i rulltrapporna. Och Lasse Eriksson Àr en hyena.
Lunchrestaurangen Kungsgrillen i Uppsala har funnits sedan 40-talet men sjÀlva namnet tillkom pÄ 60-talet. Mycket vittnar om anorna frÄn Ären direkt efter kriget. Menyn till exempel.
- Den indiska köttgrytan Àr original frÄn 1947, den betraktades som exotisk dÄ. Nu Àr det en ganska alldaglig köttgryta, sÀger Lasse Eriksson.

Kokt kallt Àgg med majonnÀs, rivna morötter och strimlad skinka Àr ocksÄ ett original frÄn tiden dÄ salladslunch började bli populÀrt. Det Àr numera en klassiker pÄ Kungsgrillen. Jag tar tvÄ kalla Àgg, Lasse Eriksson tar Àrtsoppan, som Àr sÄ tjock att den gÄr att skÀra med kniv.

SÀger det nÄgonting om Lasse Eriksson, att han Àr stamgÀst pÄ denna kvarleva frÄn 40-talet? Jag sneglar pÄ de andra borden. HÀr finns idel medelÄlders mÀn med begynnande flint, en del medelÄlders kvinnor ocksÄ. Fyra storrutiga skjortor och tre ljusa kostymer, tysta mÀn som lÀser tidningen, mÀn med jackan pÄ som helt koncentrerar sig pÄ maten och pratsamma mÀn som diskuterar döda författare. Senapen vandrar mellan borden.
- Det hÀr Àr mitt naturliga habitat. HÀr trÀffas vi, bekanta frÄn olika delar av landet och olika delar av samhÀllet, och pratar om allt och inget. Vi Àr ett mÀrkligt gÀng fullstÀndigt prestigelösa herrar i olika Äldrar. Det hÀr Àr en oas för oss, sÀger Lasse Eriksson.

Han Àr kanske mest kÀnd frÄn SVT:s Snacka om nyheter och radioprogrammet TelespÄnarna. Han Àr Sveriges första stÄuppkomiker och han Àr jÀmstÀlldhetskÀmpe - för tre Är sedan utsÄgs han till jÀmstÀlldhetsambassadör i Uppsala av dÄvarande landshövdingen Ann-Katrin Haglund. De senaste Ären har han inlett en ny karriÀr, som författare. Just nu Àr han fullt sysselsatt med den sista delen i trilogin om nÄgra obemÀrkta kvinnliga pionjÀrer under 1800- och 1900-talet.

Mellan dokumentÀrromanerna spottar Lasse Eriksson ur sig kÄseriböcker i rask takt. Jag har kokat tvÄhundratusen potatisar, men kan inte erinra mig en enda av dessa blev en storsÀljare 2002. För en vecka sedan kom Lasse Eriksson ut med en ny bok, Djur - inom och utom oss.
- Jag ville skriva om djur, för jag Àr intresserad av djur. De finns överallt runt omkring oss och inom oss. Och det finns djur som inte finns, de tar sig in i sjÀlen, och det finns sÄdana som man kan höra nÀr man gÄr ensam i tunnelbanan sent om kvÀllarna och rulltrappan hÀver ur sig ett rosslande lÀte. Jag undrar om det inte Àr sÄ att det inte alls Àr mekaniskt gnissel, utan egentligen nya djurarter som smider planer i hissar och trapphus. En dag kommer de kanske att krypa fram ur skrymslena och ta över vÀrlden.
- VÄra instinkter sÀgs ju vara djuriska, och de som lÄter sig styras av sina instinkter blir till djur. Det hÀr Àr lite kul, för pÄ 1800-talet ansÄg man att det var kvinnorna som stod instinkterna nÀrmast, och som kunde förvandlas till djur. Kvinnorna kontrollerades av sina lustar och var oberÀkneliga. Men pÄ 1970-talet var det mÀnnens tur; vissa feminister pÄstod att mÀnnen styrdes av testosteronet och inte kunde styra sin lusta, de var mer som djur Àn som mÀnniskor.
- Det dÀr med instinkter Àr förresten spÀnnande. En av mina favoritpsykologer Àr Nietzsche. Han ansÄg att man skulle bli ett med sina instinkter, och det lyckades han ju verkligen med. Han förlorade alla koncepter och satt i ett fönster och lekte med tre plÄnböcker i Ätta mÄnader hemma hos mamma. FullstÀndigt förryckt.

Lasse Eriksson gillar att prata.
Ett samtal med honom böljar som en storm frÄn det ena till det andra, frÄn det lilla till det stora och tillbaka till det lilla. Men han tycker ocksÄ om att vara tyst.
- Jag Àr binÀr. Jag vill ha stora ytor av tystnad. Tystnaden Àr kittet som hÄller ihop allt. Det Àr tektoniska plattor av tystnad mellan kontinenter av prat. NÀr jag forskar om mina gamla döingar sÄ sitter jag hela dagarna i arkiv och hÄller kÀft. Det Àr oerhört upplyftande. Arkiv Àr som stora batterier, som flödar och ger energi, och sen gÄr man ner till Kungsgrillen och pratar av sig. Det Àr fantastiskt skönt

Cykelhandlaren frÄn hörnet intill kommer in och lÀgger ett par nycklar pÄ bordet.
- DÀcket var helt sprucket, sÄ jag bytte ut det. Cykeln stÄr lÀngst bort i cykelstÀllet.
Lasse Eriksson stoppar nycklarna i fickan, tackar och sÀger att han Äterkommer med betalningen senare i veckan. Handlaren gÄr ut igen.
- Jag skulle vilja bli som Lars Gyllensten, sÀger Lasse Eriksson och kastar sig in i nÀsta Àmne.
- Det Àr en jÀkla rolig författare. Han lattjar vÀldigt mycket i sina böcker. SÄ vill jag ocksÄ skriva, om allvarliga och roliga saker pÄ en gÄng. Han Àr en gammal minimalist, och hanterar sprÄket sÄ förbannat bra. Birgitta Trotzig Àr ocksÄ en favorit, och Thomas Tidholm.
- Jo, och de har hjÀlpt mig mer Àn de vet om. NÀr det stÄr helt stilla i knoppen under en förelÀsning, alltsÄ nÀr det blir "svart", dÄ dyker Birgitta Trotzig och Lars Gyllensten upp i skallen pÄ mig. Jag lÄtsas att jag pratar med Birgitta i stÀllet för publiken. Det brukar bli bra. Det Àr som att trycka pÄ en resetknapp.
- Oj, det blir vÀl ingen styrsel pÄ den hÀr intervjun för dig. Blir det för virrigt? frÄgar Lasse Eriksson plötsligt.
- Nej, det blir jÀttebra, ljuger jag.
- Okej. Jag Àr fascinerad av sprÄket. NÀr jag pratade pÄ Hinseberg för kvinnliga fÄngar skrattade alla pÄ fel stÀlle, alltsÄ innan skÀmtet kom. De hade redan förstÄtt poÀngen innan jag var framme vid mÄl. Jag vet inte vad det berodde pÄ. De var oerhört fokuserade, och lyckades pÄ nÄgot sÀtt föregripa skÀmtet, sÄ att sÀga. Kanske kan det bero pÄ att mÄnga kom frÄn komplicerade bakgrunder, dÀr det gÀllde att för sin egen överlevnads skull förutse vad som skulle hÀnda, och vad folk skulle sÀga. NÄgon borde forska pÄ det dÀr.
- Sedan mÄste man ju tÀnka om inför varje ny publik. NÀr jag pratar inför Fonus kan jag inte anvÀnda likströmsskÀmt, för det har de ju hört en miljon gÄnger, och nÀr man Àr pÄ den allra mörkaste arbetsplatsen, en stÀdmÀssa med bara en massa lÄgutbildade personer till exempel, dÄ blir det svÄrt att skÀmta om politik och statistik. DÄ pratar jag nÀstan bara om morfar. Hm, vad var det du frÄgade om?

Jag har inte sagt nÄgot pÄ tio minuter, och kan inte minnas att jag stÀllde nÄgon frÄga. Jag passar i stÀllet pÄ att frÄga om vad han tycker om att bo i Uppsala.
- Jag gillar Uppsala, det hÀr Àr en stad dÀr det finns kunskap för kunskapens skull, och i min verksamhet Àr jag en uppsaliensare. Jag Àr ganska oblyg, vill jag veta nÄgot om rymden, dÄ cyklar jag i vÀg till Astronomen och frÄgar. Men om somrarna, nÀr adrenalinhalten gÄr ner mot noll, dÄ föredrar jag Norrbotten. Det Àr egentligen hemskt, efter ett par veckor stÄr man bara och tittar pÄ ett par pinnar. Och Stockholm gillar jag hur som helst inte. Stockholm Àr egentligen inte en stad alls, det bor bara en massa singlar dÀr. Det Àr som ett stort atomÀrt moln, sÀger Lasse Eriksson.
Det Àr inte svÄrt att förstÄ varför Lasse Eriksson Àr populÀr som föredragshÄllare. Han verkar kunna hÄlla lÄda om vad som helst. De flesta svaren lockar ocksÄ till skratt.
- De senaste Ären har det blivit mÄnga förelÀsningar om stresshantering, det ligger ju i tiden. Och materialet har ju rÀckt till en bok, den Àr faktiskt redan klar och ska komma ut i höst. Gode Gud ge mig tÄlamod och gör det fort, ska den heta. Men jag Àr positiv till stress, utan stress blir livet vansinnigt enahanda, det blir som mina somrar i Norrbotten.
Han har ocksÄ en teori om stress. UtbrÀndheten har kulminerat i Sverige, och nu kommer det att bli 20 Är av lugn och ro.
- Just det. Jag kallar den för Den stora befrielsemodellen. De stora samhÀllsomvÀlvningarna sker allt snabbare och med mindre tid mellan varje. Enligt mina berÀkningar har Det stora lugnet brutit in, och det kommer att vara fram till 2023. Folk kommer att bli friskare och mindre stressade.

Det har gÄtt en och en halv timme. Lasse Eriksson har Àtit en knapp tredjedel av sin Àrtsoppa, som nu har antagit en helt fast form. Han slevar snabbt i sig den och bestÀller in pannkakorna. Mobiltelefonen ringer, det Àr inte första gÄngen under intervjun. Han svarar, jag reser mig upp och tackar för samtalet.
Ute pÄ gatan kÀnner jag mig lite yr. Försöker dra mig till minnes de viktigaste delarna av intervjun.
Det finns djur som inte finns. De tar sig in i sjÀlen och i rulltrapporna. Och Lasse Eriksson Àr en hyena. NÄgonting sÄdant.

Namn: Lars Gunnar Eriksson
Född: 1 april 1949 i PiteÄ.
Familj: Hustru som Àr psykoterapeut ("vÀldigt bra att ha i familjen"), tvÄ söner, den yngste Àr jainist ("han Àter bara fallfrukt, det Àr vÀldigt enkelt att laga middag"), den Àldste arbetar pÄ ett bioteknikföretag ("han bygger kor").
Favoritdjur: Katter.
Böcker: Kalla fakta om PiteÄ (1990), PiteÄ pÄ 60-talet (1996), Fortsverige (1999), Boken om Gerda (2001), Jag har kokat tvÄhundratusen potatisar, men kan inte erinra mig en enda av dessa (2002), Den elektriska damen (2003), Djur - inom och utom oss (2004), Gode Gud ge mig tÄlamod och gör det fort (utkommer hösten 2004). Har dessutom skrivit mÄnga teaterpjÀser, radio- och tv-program.
Om akademiker: "Jag respekterar akademiker men jag har ingen respekt för dem. MÄnga Àr oerhört begÄvade men socialt helt inkompetenta, och det kan vara roligt att betrakta. De Àr lite grann som djur: roliga att titta pÄ."
Om feminism: "Ja! Feminismen Àr en av de fÄ fruktbara prÀriebrÀnder vi har kvar i Sverige. Folk kan bli som tokiga nÀr man pratar om feminism."
Blir förbannad pÄ: "TelefonförsÀljare. Narcissisterna inom nÀringslivet. NÀr nÄgon tittar för lÀnge pÄ mig, dÄ börjar jag tro att det Àr nÄgot fel pÄ mig."
Om du vore ett djur ... "skulle vara en hyena. Jag sitter ju i arkiv och samlar material om historiska personer som jag skriver böcker om. SÄ jag Àr nog en hyena - jag livnÀr mig ju pÄ döda mÀnniskor."
Övrigt: Debuterade som stĂ„uppkomiker 1977, har gett ut flera skivor med egna sĂ„nger.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!