En dag full av lovord till språket

Socionomen Seroj Ghazarian köpte ett par träskor och började med norrländsk inandning för att passa in i det svenska samhället. Han var en av alla talarna som pratade mångfald på årets ordfestival i Östhammars missionskyrka.

Birgitta Dahl invigningstalade.

Birgitta Dahl invigningstalade.

Foto: Sanna Casson

Kultur och Nöje2006-10-22 11:45
Men först upp på scenen var den före detta talmannen Birgitta Dahl som invigde arrangemanget. Hon berättade om när hon precis hade lärt sig läsa och bara slukade litteratur. Hon läste Robinson Kruse, Onkel Toms stuga, Det blåser på månen, indianböcker, Selma Lagerlöf och mycket mer. Och när hon hade fått i sig allt plöjde hon igenom dagstidningarna.
- Jag säger till mina barnbarn att när ni lär er att läsa så kommer ni aldrig mer att ha det tråkigt, sade hon.
Birgitta Dahl gled också in på temat mångfald och pratade om skillnaderna mellan nu och då. När hon var liten fanns det knappt några invandrare i Sverige, det fanns ingen tv och inget internet.
- Men i dag finns invandrarbarn i varenda skolklass och vi möter främmande länders verklighet på mängder av olika sätt.
Det är något vi borde ta till vara på bättre, menade hon.

Olika föreställningar
Nästa man på scenen var socionomen Seroj Ghazarian. Han betonade att begreppet invandrade skapas utifrån olika föreställningar. Enligt Ghazarian klassas Zlatan Ibrahimovic som invandrare ultra light. Alla kan plötsligt stava hans namn nu när han har blivit känd. Annat är det med de som sitter längst upp i ett hyreshus i Angered med parabolantenn på taket och inte har något jobb. De ingår i föreställningen om den vanliga invandraren.
Seroj Ghazarian berättade också om hur det var när han kom från Iran till Sverige under slutet av 70-talet. Han pratade om hur han shoppade loss på Gul och blå, att han lyssnade på Magnus Uggla och att han efterapade sin norrländska kompis som drog in andan i ett ?chuu? i var och varannan mening. Allt för att smälta in i det sena 70-tals Sverige. Och publiken hummade igenkännande och kluckade av skratt när han berättade om sina första intryck av mellanmjölkslandet Sverige och svenskarna.

Människohandel
Majgull Axelsson, som var ett av festivalens huvudnummer, pratade om människohandel och om alla känslor som svällde upp hos henne när hon träffade en ung litauisk flicka som hade blivit lurad och såld som sexslav till en bordell i Tyskland. Det var också
det mötet som inspirerade henne att skriva boken Den jag aldrig var.
Andra som äntrade scenen för att prata mångfald och läsa dikter var bland annat Mohamed Omar och Theodor Kallifatides. Ordpriset som delades ut för första gången gick till bibliotekarien Anna Lena Lindgren- Jorlin, ?för att hon har gjort Öregrunds bibliotek som ett hem för bokälskare?.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!