Som enda plats i Sverige, efter att ha visats i städer som New York, Paris, Luanda, Lissabon, Helsingfors, visas fotoutställningen Save and Protect the Planet på Rosendalsgymnasiet. Fem afrikanska fotografer deltar i utställningen med ett femtiotal bilder från Angola på temat hållbar utveckling. Varje fotograf har tagit sig an varsitt ämne som hälsa, naturresurser, jord, vatten och megastaden.
– När vi talar om hållbar utveckling här i Sverige tänker vi automatiskt på miljöfrågor som sopsortering och minskade flygresor. Här är det mera en helhetsbild som visar hela samhället med såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska kopplingar, säger Siw-Inger Halling, som är lärare på SMIP, samhällsvetenskapliga internationella programmet, på Rosendalsgymnasiet.
Bilden av Afrika är i våra västerländska ögon ofta ganska skev. På näthinnan finns svältande barn och flugor, flyktingläger, massakrer och krackelerad jord. På Rosendalsgymnasiet träder dock en annan bild fram.
– Utställningen visar andra problem och bilder än de som är på nyheterna. Man får en djupare förståelse för hur utvecklingsproblem ser ut i en alldeles vanlig människas liv, säger Sofia Hennig som är utställningsguide och tillika elev på SMIP.
Bilderna är förvånansvärt olika. Här finns storstadsbilder, som lika gärna kunde ha vara tagna i New York, bilder av en tillvaro i ett granitbrott där barnen hänger på ryggarna medan mödrarna hackar sig genom stenen. Men de bilder som besökarna fastnat mest för är ändå bilderna som visar barn, däribland den lilla flickan som får malaria.
– Ofta är det dramatiska tycka-synd-om-historier som presenteras om Afrika men den här malariasjuka flickan blev frisk. Vi behöver också få höra hoppfulla historier, säger Clara Helgesson, också hon elev på SMIP och utställningsguide.
Hela händelseförloppet kring utställningen är dessutom lite av en solskenshistoria. Av en händelse fick skolan utställningen tack vare att uppsalabon och frilansfotografen Serigio Santimano var god vän med den Angolanska ambassadens kulturattaché Joaquin Boavida.
Projektet sponsras av UNESCOs bank The Banco Espirito Santo Angola.
– Boavida tyckte att det var roligt att utställningen visades på en skola istället för att hängas på olika konsthallar och museer för att den då mötte ungdomar direkt utan att de behövde gå till en institution med sin skola, säger Anna Ehn, intendent för offentlig konst på Uppsala kommun, som tagit emot utställningen och hängt upp den på Rosendalsgymnasiet.
Dessvärre har inte besökarna varit så många, trots att man bjudit in alla Uppsalas skolor. Men fram till jul finns det fortfarande möjlighet att se utställningen med vägledning av någon av de sex utställningsguiderna, som utbildats av Uppsala Konstmuseums pedagoger.
– Men om det visar sig att intresset blir stort kan vi eventuellt få behålla utställningen längre, säger Siw-Inger Halling hoppfullt.
Men hur det än blir väntar en avslutningsfest den 10 januari med angolansk musik, dans och mat, naturligtvis med kulturattaché Joaquin Boavida.
– Vi är så stolta att vi nästan spricker och förhoppningsvis är detta bara en start på ett fortsatt samarbete, säger Siw-Inger Halling som i nästa andetag börjar berätta om nästa projekt.
I mars ska det internationella programmet göra en resa till Bangladesh, där tre veckors fältstudier väntar. Årets tema är kvinnors rättigheter.
Men först: fredspristagaren Leymah Gbowees besök på skolan den 14 december. Det är mycket nu på Rosendalsgymnasiet.