Egenkär hjältinna i nytt äventyr

Fredagen den 13:e januari - mycket passande! - kommer Carina Burmans andra deckare Vit som marmor. Senare under året ger Uppsalaförfattaren och forskaren dessutom ut en biografi över kritikern och essäisten Klara Johanson.

Carina Burman är aktuell med sin sjätte roman.

Carina Burman är aktuell med sin sjätte roman.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2005-12-27 00:00
Det har blivit Carina Burmans signum att varva skönlitteratur och forskning. Det började med en doktorsavhandling om skalden Johan Henric Kellgren och fortsatte med en roman om densamme. Både forskningen och det skön­litterära
skrivande gav mersmak.
Litteraturvetaren Carina Burman blev visserligen heltidsför­fattare — men med ena foten fort­farande kvar i forskningens metoder.
Vit som marmor är hennes sjätte roman och en uppföljare till den femte, förra årets deckardebut Babylons gator.
—Jag var helt enkelt inte klar med Euthanasia Bondeson.
Damen med det osannolika förnamnet är de båda romanernas hjältinna, själv succéförfattare och med förmåga att lösa mysterier. Hon klär sig emellanåt i mans­kläder och vet hur man hanterar en värja.

Nya mysterier
Hennes förnamn känns lätt besynnerligt, man kan associera till dödshjälp, eutanasi, mild död... Finns det över huvudtaget ett sådant personnamn?
—Nä. Men plötsligt satt det där, säger hon.
Förra boken utspelades i London, nu har Bondesonskan rest vidare till Rom. Vad händer där?
—Hon råkar ut för mysterier igen. Det blir inte så mycket slum den här gången, mer antikt. Och en del konst och arkeologi. Hon träffar nordiska konstnärer och kulturpersoner, både autentiska och påhittade. Bland annat är Gunnar Wennnerberg där ? Han var faktiskt där vid den här tiden, mars 1852!

Briljant stilist
Carina Burman tycker själv bra om sin Euthanasia, som saknar fördomar och struntar i konventioner. Men författaren erkänner att damen inte är en odelat sympatisk person. Hon är till exempel väldigt egenkär och tvärsäker.
I sina romaner kan Carina Burman blanda verklighet och påhitt, ta sig stora friheter, skapa sin verklighet, sitt universum.
—Och det är så roligt med ord och formuleringar, säger hon.
För nästa års andra bok, som förmodligen kommer ut sent på året, gäller emellertid andra regler. Den är en biografi över journalisten Klara Johanson, som skrev litteraturkritik och essäer i början av 1900-talet. Här handlar det om fakta utan fantasifulla
utsvävningar. Sådana behövs för den delen inte. Klara Johansons person och liv har tillräckligt innehåll i sig.
—Hon är briljant! Har en stil som man blir alldeles kall och varm av. Så är hon lite elak och det tycker jag om.

Första kvinnliga studenten
Klara Johanson kom från Halmstad där pappa var hatt- och mösshandlare. Hon tog studenten som privatist och läste bland annat litteraturvetenskap i Uppsala. Sitt arbete som kritiker och essäist ut­övade hon i Stockholm, till stor del tillsammans med sin livskamrat Ellen Kleman.
—Klara Johanson var en kvinna ur lägre medelklassen, den första kvinnliga studenten i Halmstad och första generationen akademiker i sin familj (som geniförklarade henne), lesbisk och samman­boende med sin käraste, som hon levde och arbetade med livet
ut, även om hon hade affärer med andra kvinnor bredvid, sammanfattar Carina Burman.
—Hon är inte så känd att alla pratar om henne, men hon var verkligen en av de stora i början av förra seklet.
Boken om Klara Johanson ska kort och gott heta KJ.
—Med underrubriken Klara Johansons liv och gärning eller någonting i den stilen.

Källa till inspiration
Carina Burman fann Klara Johanson under sitt arbete med biografin om Fredrika Bremer, som kom ut 2001. Bland annat har hon läst korrespondensen mellan Klara Johanson och Ellen Kleman.
Bremer har hon hunnit tröttna på efter nio års arbete med boken och ett antal föreläsningar om den därefter, men KJ är fortfarande en källa till inspiration.

Fastnade för uppsala
Carina Burman själv då?
Hon är förstagenerationsakademiker från Norrköping med rötter i arbetar-, hantverkar- och bondemiljö. Kom till Uppsala och fastnade såväl för litteraturvetenskapen som för litteraturvetaren Lars Burman och själva Uppsala. Av detta blev det tre barn, en doktorsavhandling, ett kritikerrosat författarskap och ett stort antal litterära priser och utmärkelser. Om detta kan man läsa mer till exempel på nätet, där en sökning på Carina Burman på Google ger drygt 23 000 träffar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!