Det Àr svÄrt att blunda för det faktum att Hunger Games nÀrmast Àr identisk med japanska Kinji Fukasakus film Battle Royale (2000), dÀr en högstadieklass skickas ut till en öde ö för att delta i ett spel pÄ liv och död tills en elev stÄr som segrande och enda överlevande. HÀr kan ocksÄ staten pÄverka och styra spelet, som ett slags framtida reality-tevespel.
Det enda som egentligen skiljer filmerna Ät Àr att de utspelar sig i olika vÀrldsdelar.
Den över tvÄ timmar lÄnga The Hunger Games utspelar sig i en postapokalyptisk framtid i staten Panem, som Àr indelat i 12 distrikt. PÄ grund av tidigare uppror frÄn folket har staten anordnat ett Äterkommande Ärligt spel, hungerspelen, för att pÄminna, kontrollera och straffa invÄnarna. Men hur dessa spel faktiskt pÄverkar mÀnniskorna och vad de egentligen fÄr för funktion Àr oklart.
Filmen inleds med den Ärliga lottningen av vilka som ska delta i spelet. En kille och en tjej, frÄn varje distrikt, ska tÀvla och tvingas döda varandra. Historien kretsar sedan kring förberedelserna inför och sedan deltagandet i hungerspelet som sÀnds direkt i TV och dÀr Stanley Tucci spelar den blÄhÄrige mannen, Caesar Flickerman, som hÄller i showen.
I det tolfte och fattigaste distriktet anmÀler sig Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) som frivillig för att rÀdda sin syster som annars mÄste delta. Lawrence gör en stark rollprestation och hÄller intresset uppe Àven nÀr filmen dalar en aning och tappar tempo.
Boken av Suzanne Collins, som filmen bygger pÄ, Àr den första i en trilogi sÄ vi kan sÀkerligen vÀnta oss fler hungerspel. Collins har faktiskt medverkat som en av manusförfattarna till filmen, men har gissningsvis fÄtt stÄ tillbaka för regissörens filmiska vision. Boken Àr nÀmligen betydligt mer ifrÄgasÀttande och samhÀllskritisk. DÀr fÄr vi exempelvis veta mer om vad Katniss kÀnner inför spelen och hur hon kÀnner inför Gale (Hemsworth) och Peeta (Hutcherson).
I filmen fÄr i stÀllet det visuella, som jaktscener och specialeffekter, större utrymme. Jag önskar att Ross hade investerat mer i The Hunger Games och nÀrmare undersökt det mÀnskliga tillstÄndet i en extrem dystopi.
Filmen hade vunnit pÄ ett tydligare ifrÄgasÀttande av samhÀllet, vilket Ross till exempel gjorde i VÀlkommen till Pleasantville (1998). The Hunger Games Àr visserligen stundtals en nagelbitare, men det lyfter aldrig riktigt och vi har trots allt sett det förut.