Duon som tar över Leoparden

Den första utställningen pågår för fullt – och på söndag inleds en konstfilmfestival. Galleri Leoparden har fått en rivstart på 2019 med Paulina Granat och Amanda Moberg vid rodret.

vill etablera  Galleri Leoparden som en knutpunkt för konst i Uppsala.

vill etablera Galleri Leoparden som en knutpunkt för konst i Uppsala.

Foto: Göran Sterner

Kultur och Nöje2019-02-07 07:00

På Kulturnatten i september 2017 invigdes Kulturhuset Leoparden på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala. Förr såldes sportprylar i lokalen som under många år hyrdes av butiken Cykel- och skidstället. Nu är det kultur för hela slanten med särskilt fokus på ungdomar och konst. Leoparden drivs av KFUM med stöd från kulturnämnden.

Sedan årsskiftet arbetar Paulina Granat och Amanda Moberg som samordnare och curatorer för galleriet längst in i lokalen.

Bägge har erfarenhet av både eget skapande och produktion av kulturevenemang i olika former. I bagaget finns också studier på kulturentreprenörsprogrammet vid Uppsala universitet.

– Vi blev tillfrågade om av Meline Höijer Schou, som är Leopardens verksamhetschef och konstnärliga ledare, om vi ville ansvara för galleriet, berättar Paulina Granat.

Varken hon eller Amanda Moberg behövde särskilt lång tid på sig att fundera. Att få leda en ambitiös gallerisatsning på unga konstnärer med målet att locka en ung publik är något de känner starkt för.

– Vi vill ge både okända och lite mer etablerade konstnärer chansen att visa sina alster hos oss. Det gäller också att få till en bra blandning av genrer, säger Amanda Moberg.

Hon och Paulina Granat har samma vision. De vill göra Leoparden till en av Uppsalas knutpunkter för konst i vid bemärkelse. Här ska ges plats för bildkonst, film, dans, rörelse, performance och annat.

– Vi vill öka konstintresset bland unga och hjälpa till att sänka trösklarna för dem som inte är vana vid att besöka gallerier och muséer, säger Amanda Moberg.

Vårprogrammet är spikat sedan en tid tillbaka och grundar sig på ett så kallat Open Call under hösten 2018. Närmare 60 konstnärer hörsammade kallelsen och meddelade intresse för att ställa ut i den charmiga gallerilokalen med vita väggar och knarrande golvbrädor.

– Vi har gjort ett urval, vilket verkligen inte var lätt. Det gäller att få till en bra balans och det tycker jag att vi lyckats med, säger Paulina Granat.

Just nu visas Lovisa Axellies oljor och akvareller i utställningen ”Observationer – i går, i dag och alla andra dagar”. På söndag 10 februari går stafettpinnen över till en kvintett svenska och norska filmkonstnärer (Kristina Chap, Moa Engström, Fanny Wallertz, Tuija Roberntz och Nils Gunnars). Då startar en konstfilmsfestival som pågår i två veckor. Sedan väntar ytterligare fem programpunkter innan vårsäsongen är över.

Ingen faktaruta, ta den andra bilden i stället:)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!