Dreadlocks, eller dreads, kopplas vanligtvis ihop med rastafari och reggae, trots att frisyrens historia är mycket äldre än så och vanligt förekommande även inom andra religioner och kulturer. På senare tid är frisyren till exempel inte ovanlig inom andra musikstilar, så som hiphop och metal. Precis som vilken frisyr som helst är dreads ett stilattribut som många väljer för att man helt enkelt tycker att det är snyggt.
– Dreadlocks är trend men många missförstår trenden. Det handlar inte om reggae längre utan om att uttrycka den egna
identiteten.
Det säger Chi Chi Madueme, som har arbetat som frisör sedan 2010. I dag håller hon till på Vaksalagatan i salongen CC Hair & Beauty och så vitt hon vet är hon den enda professionella frisör i Uppsala som jobbar med dreads. Hon berättar att även om fördomarna gentemot frisyren har minskat så finns det en allmän attityd där förutfattade meningar är en betydande del.
– På 80-talet fanns det mycket fördomar. Alla som hade dreads rökte hasch, det var vad man trodde då. I dag finns det mer kunskap, har man dreadlocks så betyder inte det att man röker, säger hon.
Att dreads är skitigt och att det bor maskar i håret är enligt Chi Chi Madueme två av de största fördomarna som cirkulerar i dag.
– Om man gör dreadsen rätt från grunden och sköter om dem så är det den renaste och billigaste frisyr man kan ha. Men folk gör dreads privat och sedan kommer de till mig och ber om råd när det inte är bra, säger hon.
Men vad är egentligen dreadlocks och hur görs de? Först och främst är de icke att förväxla med rastaflätor som är en frisyr bestående av många små flätor. Dreads grundar sig i stället på hårets förmåga att tova sig, något som det kan behöva mer eller mindre hjälp med beroende på hårets kvalitet.Alltmedan en del får dreads genom att helt enkelt sluta kamma sig måste andra jobba hårt för att få till sina tovor.
Men det tar tid innan dreadsen växer till sig till de fasta korvar som bland annat syntes på reggaefadern Bob Marley. Detta beror helt enkelt på att hårstråna behöver tid för att låsa sig i varandra i tajta knutar.
– Tålamod är mitt främsta råd. Om man vill ha ett hus så bygger man inte det på en gång. Man måste spara och planera och detsamma gäller för dreads, säger Chi Chi Madueme och tillägger att det tar ett år innan man ser skönheten i sina dreads.
Dreads görs oftast genom tupering, det vill säga när man kammar håret inåt mot hårbotten. Om man tuperar en hårslinga samtidigt som man snurrar den så bildas en tova.
När dreadsen är nya, eller om man har en hårtyp som inte tovar sig så lätt så kan man behöva ta hjälp av en virknål. Med den virkar man helt enkelt in det lösa håret till mitten av hårslingan. För den som vill ha dreads men inte känner sig lockad av att tova sitt eget hårsvall finns det även syntetiska dreadlocks som
flätas in i det egna håret.
Men för den som är minderårig och vill göra sina dreads på CC Hair & Beauty krävs en underskrift från föräldrarna. Innan håret tovas får man sedan komma på en konsultation där man även får ett informationsblad som ska läsas hemma. Chi Chi Madueme är noggrann med att beslutet ska vara genomtänkt.
– Jag säger alltid till dem som jag gör dreads på att de ska ha en bra attityd och visa respekt. Det finns fortfarande fördomar och om man har dreads och inte sköter sig så kommer folk att få en viss uppfattning om en. Dreads är ansvar, säger hon.
Drömmen om dreadlocks
Dreadlocksen som rör sig i takt till musiken mångdubblas i samband med Uppsala Reggaefestival. Men vad är egentligen en dread och hur gör man om man vill pryda sitt huvud med dessa tvinnade tovor?
Britta Renman har haft dreadlocks i fyra år. Hon upplever att det är fler som vänder sig om och tittar utomlands än hemma i Sverige.
Foto: Elin Larsson
De tvinnade hårlockar som kallas dreadlocks är tätt sammankopplade med rastafari.
Rastafari är en religiös-etnisk rörelse från Jamaica med kejsar Haile Sellassie I som Messias (eller Jah). Innan Haile Sellassie kröntes till kejsare av Etiopien 1930 kallades han Ras Teferi, därav namnet på rörelsen.
I Gamla Testamentet finns ett avsnitt om det så kallade nasirlöftet. Där står att ingen rakkniv ska nudda huvudet och att håret ska växa långt så länge man är Herrens nasir, något som rastafarierna har tagit fasta på.
Bob Marley är en av de mest kända rastafarier som tillsammans med Peter Tosh och Bunny Wailer lade grunden till musikstilen reggae. Genom musiken spred de budskapet om rastafari. Reggaen fungerar ofta som religiös uttrycksform och karaktäriseras bland annat av dess tydliga baktakt.