"Det var som om vi stod på Tutankhamuns skatt"

Hon har knappar från 1800-talet. Flera hyllor med knappar i olika färger. Butiken Knapplådan lever kvar i Björklinge.

Självklart är knapparna på Knapplådan sorterade i färgordning.

Självklart är knapparna på Knapplådan sorterade i färgordning.

Foto: Matilda Nilsson

Kultur och Nöje2017-03-10 06:00

– De flesta har ju någon sorts relation till knappar. Mormor eller farmor hade en burk med knappar som man minns. Jag har bara en lite större burk, säger Karin Lindström-Ahlgren, som äger Knapplådan tillsammans med sin syster Marie Lindström.

På baksidan av ett rött hus vid gamla E4:an i Björklinge finns numera Knapplådan. Det är ett litet familjeföretag. En vintagebutik med knappar, spets, band, garn, väskor och leksaker. En affär som bär på en lång historia.

I små papplådor förvaras knapparna. Hylla efter hylla längst in i lilla butiken. De är sorterade i färg, precis så som knappar ska vara. De äldsta är från 1860-talet. De modernaste från nutid.

– Många förstår inte riktigt att det är äldre knappar när de inte ligger i glasburkar. Våra knappar är ju i nyskick fast de är så pass gamla, säger Karin Lindström-Ahlgren.

Exakt vilken ålder varje knapp har framgår inte. De flesta kunder letar heller inte efter knappar från en viss tidsperiod. De söker i stället den perfekta knappen till just deras sticknings- eller vintageprojekt. Karin Lindström-Ahlgren har sett det flera gånger.

– Knappen de väljer speglar dem själva. De har dragits till en speciell stil. De sugs till precis den knappen som passar dem, säger hon.

Hon var barn när hon själv besökte Knapplådan första gången. Då låg butiken i en villa på Rättargatan i Uppsala. En rad lyckliga omständigheter hade gjort att dåvarande ägaren Margareta Jorild kommit över ett lager med gamla knappar.

Genom åren fylldes knapplagret på. Butiken öppnade 1972 och fanns kvar tills 2010.

Fyra år senare väcktes Knapplådan till liv igen. Att det blev så hör ihop med Uppsala Vintagefestival på Kulturoasen. Det var där som Karin Lindström-Ahlgren träffade Margareta Jorilds dotter Vanna. Hon hade tagit över samlingen av knappar efter sin mor och hon sökte efter rätt köpare.

– Hela Knapplådan fanns då i ett skyddsrum under Kulturoasen. Det var som om vi stod på Tutankhamuns skatt. Hon ville sälja till ett familjeföretag. Vi kunde inte säga nej, berättar Karin Lindström-Ahlgren.

Hon driver Knapplådan på halvtid och butiken går runt. Men att hon väckt Knapplådan till liv igen handlar inte om ekonomiska intressen.

– Det har ett kulturhistoriskt värde, säger hon.

Knapplådan är en av de återkommande utställarna på vintagefestivalen på Kulturoasen. Också i år kommer Karin Lindström-Ahlgren vara där och visa knappar.

– Det brukar vara roligt, men trångt!

Nytt för i år är att butiken inte stänger under evenemanget. Syster Marie Lindström håller butiken i Björklinge öppen, samtidigt som vintagefestivalen pågår.

Uppsala Vintagefestival

Fakta

Uppsala Vintagefestival har i år 18 utställare inom vintage och retro. Festivalen pågår på lördag och söndag på Kulturoasen i Hågaby. På söndagen blir det även liveframträdande av The Mad Men band och en föreläsning om smink och hår på 30- och 50-talet.

Årets vintagefestival arrangeras av Vintagevänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!