Det stora genombrottet är nära

2013 ser ut att bli Lissi Dancefloor Disasters år. Snart släpper den hajpade Uppsaladuon sitt debutalbum och intresset är stort, även utomlands.

Lissi Dancefloor Disaster.

Lissi Dancefloor Disaster.

Foto: Angelina Bergenwall

Kultur och Nöje2013-02-19 10:00

Johan Tilli och Josefin Lindh träffades första gången för fem år sedan när de gick en kvällskurs i global miljöhistoria i Uppsala.
Efter flera uppmärksammade låtar och framgångsrika spelningar har de nu det stora genombrottet inom räckhåll.
Nyligen intervjuades de av franska Tv 3 som hade rest till Sverige för att följa duon under en dag. Johan Tilli, som utgör ena halvan av Lissi Dancefloor Disaster, har ingen bra förklaring till varför intresset för bandet har blivit så stort just i Frankrike.
- Inslaget sändes i Frankrikes motsvarighet till SVT:s kulturprogram Kobra. Folk behandlar oss som någon sorts stjärnor där och vi får spela på de häftigaste ställena. Vi ligger i förhandlingar med franska skivbolag just nu, säger Johan Tilli och han låter uppriktigt förvånad över uppståndelsen.

Även här hemma börjar nu allt fler få upp ögonen för den säregna elektropopduon som blandar seriösa, samhällskritiska texter med avväpnande humor och avantgardistiska ljud med snabbhäftande melodier.
På P3 snurrar deras nya singel Try för fullt och onsdag 27 februari kommer alltså det debutalbum som så många har väntat på: Waves.
- Vi ville ha en titel som beskriver världen omkring oss. Allt går ju i vågor, lågkonjunktur följs av högkonjunktur, ljud rör sig i vågor. Samma mönster finns
i ekosystemet, förklarar Johan Tilli.

Innan Lissi Dancefloor Disaster bildades satt Johan Tilli mycket själv och gjorde "blippbloppig" tv-spelsmusik, medan Josefin Lindh sjöng i olika indiepopband. Namnet Lissi tog de från en av Johan Tillis katter.
- Jag hade två katter på den tiden. Den ena katten gick alltid ut ur rummet när jag började spela musik. Katter brukar ju inte vara så förtjusta i höga ljud. Den andra katten däremot, Lissi, han gick i stället och lade sig på högtalaren, berättar Johan Tilli.

Snart började duon gå runt i Uppsala och sätta upp bilder på katten Lissi högt uppe på stadens husfasader. Det var ett sätt att sprida bandets logotyp på och samtidigt en del i det större koncept som är Lissi Dancefloor Disaster.
- Det var roligt att se människors reaktioner. Vi gillar att vara normbrytande och det här var en ovanlig form av marknadsföring, samtidigt som det också var ett konstprojekt. Vi hade kunnat skriva ut bandets namn intill katten, men då hade det inte varit samma sak, säger Johan Tilli.

I Lissi Dancefloors texter finns vissa teman som återkommer, som kritiken mot slöseriet med naturens resurser och ett ifrågasättande av jakten på ekonomisk tillväxt.
- Det finns många dogmer i samhället, även när det gäller sådant som personlig utveckling. När man läser månadsmagasin så får man till exempel ofta intrycket av att de som intervjuas där har kommit fram till någon sorts slutpunkt i livet där de är lyckade och lyckliga. Så ser det sällan ut i verkligheten. Det finns också en hets i samhället som vill få oss alla att bli heltidsarbetande med samboförhållanden, säger Johan Tilli.

Just nu diskuterar han och Josefin Lindh med en bokningsagent om att få ge sig ut på en Kinaturné, något han har dubbla känslor inför.
- Det kan bli intressant att uppträda i en diktatur. Här hemma är vi ju vana vid att kunna utmana och säga precis vad vi vill. Det är en kittlande tanke att göra något normbrytande där, säger han.

Innan dess blir det releasekonsert på Södra Teatern i Stockholm och i höst väntar bland annat urpremiären på en ny musikal på Dramalabbet
i Stockholm
- Vi har skrivit musiken till Dö klubbdöden, en historia om Club Kids-rörelsen i New York i början av 90-talet. Föreställningens budskap ligger mycket nära det vi vill säga med Lissi Dancefloor Disaster, berättar Johan Tilli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!