– I berättelsen flyttar Nadin och Gabbe in bredvid varandra. Det uppstår konflikter och ingen är öppen för att förstå den andres sätt att vara på. Så istället kränker de varandra, säger Nadin Al-khalidi som spelar Nadin.
Förra året spelade Marhaba hej på Kulturernas Karneval i Uppsala. Nu är de tillbaka med samma föreställning som handlar om kulturkrockar och nya möten. Marhaba betyder just hej på arabiska.
På scenen interagerar de mycket med publiken. Barnen får bland annat agera domare när Gabbe och Nadin tävlar om vem som spelar bäst på sitt instrument.
– Publiken och barnen är med och försöker ta ställning. Tillsammans kommer vi överens om ett gemensamt läge utan konflikter, säger Nadin Al-khalidi.
Förutom skådespel är det musik i föreställningen. Mellanöstern presenteras genom instrument som den arabiska lutan oud, det persiska truminstrumentet daf och stränginstrument saz från Turkiet.
Skådespelarna Nadin Al-khalidi och Gabriel Hermansson spelar sig själva och mycket är baserat på deras egna erfarenheter.
– Det kan vara gemensamma erfarenheter eller rasistiska saker som jag har upplevt, säger Nadin Al-khalidi.
Nadin Al-khalidi kom till Sverige som flykting från Irak 2003. Hon hade aldrig spelat arabisk musik innan hon flyttade till Malmö. Där både hon och Gabriel bor.
När de för 12 år sedan startade sitt samarbete började de blanda svensk och arabisk musik. De ingår även i sexmannabandet Tarabband som turnerat världen runt med sin arabiska musik.
Förutom att historien berättar om personerna Nadin och Gabriel handlar den om större samhällsfrågor.
– Den handlar om det politiska klimatet. Ju mer jag lever här hör jag om människor som trakasseras eller utsätts för rasism. När vi turnerat runt i arabiska länder har jag inte upplevt det på samma sätt, säger Nadin Al-khalidi.
Vad vill ni berätta med föreställningen?
– Att det inte finns något skrämmande i att leva bredvid någon som inte ser ut som du, eller som pratar på något annat språk eller har andra vanor. Det går att respektera varandra och förstå varandras olikheter, säger Nadin Al-khalidi.
Nu har de turnerat i 8 år. Men de har inga planer på att sluta.
– Jag brukar fråga Gabriel om vi inte ska lägga ner föreställningen. Han brukar svara att nej, den är tidlös, säger Nadin Al-khalidi.