Grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagning och vårsånger. Så ser det “klassiska” valborgsprogrammet ut, enligt Uppsala universitet och Uppsala kommun. Men trots att folkfesten växer är inte allt sig likt. Nya traditioner tillkommer kring sista april i Uppsala.
– Det är det som är charmen med Uppsalas studentliv. Har man gjort något två gånger här (i Uppsala), då är det tradition, säger Hedil Minshed, curator curatorum på studentnationernas samarbetsorgan Kuratorskonventet.
Spontanpicknicken i Ekonomikumparken är en del av valborgsfirandet som tog fart i början av 2000-talet.
– Det har eskalerat till en reaktor. På den tiden hängde alla i Carolinabacken, men nu är det som det är, säger Oscar Tranberg, stationschef på Studentradion 98,9.
2002 satte Studentradion ut en scen i parken och tillströmningen av folk ökade. Numera saknar folkfesten i Ekonomikum officiell arrangör, även om flera aktörer samarbetar kring firandet. Studenttraditionerna kring sista april har också utvecklats till en fyra dagars festival med skvalborg, kvalborg, valborg och finalborg.
– Man är festsugen helt enkelt. Det har nästan lett till att många studenter är alldeles utmattade på valborg, säger Mats Wahlberg, forskare på institutet för språk och folkminnen.
Han reder ut namnfrågan för dagen, sista april är det som äldre Uppsalastudenter säger. Också det en Uppsalatradition. Huvudnumret för dagen, mösspåtagningen kl 15 i Carolinabacken, skedde i sin nuvarande form för första gången på 1950-talet.
– Det är inte särskilt gammalt, konstaterar Mats Wahlberg.
På senare år har traditionen modifierats, numera har till exempel Carolina Rediviva en digital nedräkning inför treslaget på sista april. Den äldsta traditionen kring valborg är i stället eldarna, som sträcker sig tillbaka till början av 1700-talet.
Samtidigt tillkommer nya traditioner. I år blir det andra gången som manskören Orphei Drängar (OD) sjunger i Carolinabacken efter mösspåtagningen.
Men vilken tradition som ska fortsätta – den (gamla) med OD i Universitetsaulan, eller den (nya) med OD i Carolinabacken – är ännu inte bestämt.
Men grötfrukosten då, är det några studenter som käkar gröt och jordgubbar på valborgsmorgon?
– Det är ingen nation som har grötfrukost i alla fall. Eftersom valborgsfirandet blivit mer utökat kanske studenterna börjar dagen lite senare på sista april, resonerar Hedil Minshed.
kultur@unt.se